Ovocný sen Různé nápady z kuchyně
 

Letos jsem se rozhodla, že si místo dortu připravím na oslavu narozenin velký ovocný salát.

O svém oblíbeném ovocném salátu jsem již psala, nicméně možná nevíte, že jsem navíc ještě milovník vychytávek do kuchyně. 

 

V obchodech s domácími potřebami je mi mnohem lépe než v obuvi… Nedávno jsem objevila vykrajovač na ananas. Protože ananas mám taky moc ráda, ale jeho čištění mne vůbec nebaví a přiznám se, že někdy se mi i stalo, že mi koupený ananas doma totálně zhnědl, protože nevydržel čekat, než dostanu chuť si jej připravit…. 

… až jsem u jedné kamarádky viděla tuhle vychytávku…. nejdřív jsem ale byla šetřílek a koupila si napodobeninu z plastu…. a bohužel nefungoval vůbec…. naštěstí v obchodě byli soudní a když jsem jim vylíčila jak to vůbec nefunguje, uvolili se vrátit mi peníze a já k nim ještě trochu přidala a koupila si tuhle kovovu nádheru, která fakt funguje :-)) 

 

A opět jsem si potvrdila moto mé babičky – nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci…. 

 

Ananas rozříznete na dvě části a střední kruhovou zubatou část vykrajovače nasadíte doprostřed (přesně pasuje na dřevnatou část ananasu, která se vyhazuje). A pak jen točíte kličkou (tady je to velice pohodlné, u plastového se mi zařezával plast do ruky). 

Točíte tak dlouho dokud to jde… zastaví se to na dně, kde je již zdřevnatělá část ananasu. 

 

Takhle krásně vytáhnete hotové plátky, šťáva zůstane pěkně v ananasu. Na tyči máte namotanou spirálu. Pokud chcete kolečka, přeřízněte je na jednom místě. 

 

Do salátu nařezejte kolečka na menší kousky. 

 

Pokud jste měli větší ananas jako já a máte pocit, že kolem zůstala ještě dobrá dřeň, máte dvě možnosti. 

Jednak můžete rozřezat zbytek ananasu na kusy a lehce ořezat dobré kousky. 

 

Nebo si můžete nechat poloviny ananasu jako efektní mističky na servírování salátu a dobrou dužinu vyřezat nožem z celku…. a samozřejmě vyříznout středovou část (a vyhodit, ta opravdu není k ničemu). 

 

TIP: pokud chcete salát servírovat později, dobře vychlazený, dejte vydlabané půlky ananasu na mrazák – jednak si zachovají svěží vzhled a zároveň vám budou ovoce příjemně chladit… 

nebo je můžete využít jako misky na zmrzlinu…. 

 

Zpět k salátu…. kromě vychytávek do kuchyně ráda ochutnávám nové věci…. a nedávno v jedné z diskusích o vaření, kam chodím, ukazovala Simona žijící v Itálii mne neznámé ovoce – plody opuncie neboli fíky z Indie. 

Hned jsem měla chuť je ochutnat a co nevidím včera v našem Ternu – žlutou i červenou variantu… kus za deset korun…. tak jsem po kuse od každého vzala…. 

 

 

Po rozkrojení je dužina krásně šťavnatá…. je sladká, chuťově nevím k čemu bych ji přirovnala… prostě svěže ovocná, jen obsahuje malá semínka, která třeba mé dceři vadila… ale ostatní členové rodiny neprotestovali :-)) 

 

Simona mne varovala, že se musí s opuncií zacházet velice opatrně, že má velice nepříjemné trny… ale já ji koupila již krásně očištěnou a tudíž nebylo nutné velké opatrnosti, nicméně při vydlabávání jsem si ji přidržovala papírovou utěrkou.

 

A šup s tím k ostatnímu ovoci. 

 

Další složkou ovoceného salátu mohou být třeba jahody…. 

 

Výborné jsou i čerstvé hrozny. 

 

Pomelo asi znáte… ale kdo ještě neměl odvahu ho vyzkoušet, tak doporučuji… hodně lidí si ho nekoupít jen proto, že jim připomíná grepfruit, ale nebojte, dužina je mnohem sladší…. 

 

Pomelo rozkrájejte na menší kusy a lehce dužinu vyloupávejte prsty. 

Jde to velice snadno. 

 

Z jednoho pomela získáte velké množství sladké a šťavnaté dužiny. 

 

Jediné ovoce, které mi chutná více kompotované než čerstvé jsou broskve (nikoli nektarinky, ty miluju čerstvé). A proto poslední složkou mého velkého salátu jsou broskve z plechu. Včetně šťávy, která příjemně propojí jednotlivé ovoce…. 

 

Tak už jen promíchat…. 

 

vychladit…. 

 

.. a podávat…. třeba ve vychlazené misce z ananasu :-)) 

 

Ve stejných ananasových mističkách můžete podávat třeba i mrkvový salát. 

Komentáře