Zelené lupení Šperky

Říká se, že komu se nelení, tomu se zelení… a mně se tady zazelenilo tohle lupení :-)) Dorazily totiž nová vykrajovátka, která si sama  navrhuji, tak jsem se hned pustila do zkoušení…. zda tob co jsem si vymyslela, funguje :-)) 

Toto, ale i další vykrajovátka, která jinde nekoupíte, můžete objednat v našem e-shopu

 

 

Kromě nového vykrajovátka – šípu – budete potřebovat nějaký ten vzorek – já použila stroppel vzor a lísteček. Návod na lísteček najdete také v mé knize Hrátky s FIMO hmotou. 
Z odpadu (měl by být podobně barevný jako vzor, při vykrojení bude tenký proužek vidět) si vyválejte  tenkou placku (cca druhé nejtečí nastavení strojku) a naznačte si vykrajovátkem plochu, kterou musíte  pokrýt. 
Ze vzoru řezejte tenké plátky a na závěr je zaválejte do roviny. 
Zadní stranu šperku bude tvořit tyrkysová hmota. Protože bude vidět díky zatočení horního dílu i na přední, je nutné, aby se šperkem ladila. Projeďte ji strojkem spolu s kusem tenkého molitanu či podobného materiálu. 

Po vyválení má hmota zajímavou texturu. Položte plát texturou na podložku, překryjte plátem se vzorem a vykrojte dohromady vykrajovátkem šíp. 

Vykrojením se obě hmoty spojí. 

Delší konec vzoru vzedněte podřížnutím z podložky a zatočte jej kolem špejle. 

 

Na naušnice si připravte stejný tvar, jen uřízněte dlouhý konec a lehce zmáčkněte hrany k sobě. Lze si vzorem potáhnout i náramek. 

Z válečku s lístky ještě můžete odkrojit dva plátky a upéci jako samostatné korálky. 

Upečte v elektrické troubě – 110st, 30min. 

Po upečení zabrušte hrany, které vzniknou vykrojením. Pokud nemáte brusné houbičky na broušení za mokra, můžete si pomoci i jemný papírovým pilníkem na nehty. 
Do náušnic a také do lístečků vyvrtejte dírky malou hobby vrtačkou. 

A nastává čas kompletace… přiznám se, že pro mne nejméně záživná, ale bohužel nutná část výroby šperků. 

Na náhrdelník si připravte korálky, bužírku, bižuterní lanko, dvě dvoumiskové kalotky, zamačkávací rokajl a zapínání – tj. karabinku a dvojitý kroužek. 

Nejhorší je vymyslet jak šperk zkompletovat…. první pokus – na lanko navlékám střídavě korálky, bužírku a lístečky… 
Výsledek se mi nelíbí… takže vysypat a druhá zkouška… 
Zkrátila jsem bužírky, které procházejí lístky a dala mezi ně po třech korálcích… a malé lístečky na začátek a konec… nevypadá to španě, ale ještě mi tam něco vadí…. 

Ubrala jsem dva korálky mezi malým lístečkem a velkým listem… už jsem spokojená, i na krku to vypadá dobře…. ještě změřit potřebnou bužírku na potažení zbývajících konců lanka. 

Bužírka je taková ta obyčejná, co prodávají v hračkách a děti si z ní pletou své scoubido…. je plastová a materiálově se tudíž k fimu, které je v podstatě také plast, hodí. Samotné lanko je k fimu moc tenké a dle mého neladí… 

 

 

Na konec za bužírku navlečte ještě korálek (vypadá to lépe) a potom dvoumiskovou kalotku a na úplném konci rozmáčkněte zamačkávací rokajl. Musí držet pevně a na lanku se neposunovat. 
Zavřete mističku a na očko zavěste dvojitý kroužek. 
Na druhém konci upravte délku lanka a postupujte zcela stejně jako na prvním konci, jen do háčku na kalotě navlečte karabinku. 

Pokud chcete šperk někomo darovat či prodat a netušíte jak silný má krk či jak nízko/vysoko chce v dekoltu šperk nosit, můžete přidat k zapínání prodlužovací, tzv. adjustační řetízek. 

Na konec řetízku by se mi líbil ještě zavěšený malý lísteček, bohužel už mi nezbyl ani kousek ze vzoru, vše jsem zpracovala na potažení náramku. 

Na kompletaci náušnic budete potřebovat dva ketlovací nýty – tady mají navíc ozdobnou hlavičku, ale nemusí to být. Dále korálky, dva kroužky v průměru 5mm a dva náušnicové háčky plus silikonové zarážky. 

Na ketlovací nýt navlečte tři korálky a prostrčte jej provrtanou dírkou. 

Konec ucvakněte na cca 5mm délku a ketlovacími (kulatými) kleštěmi udělejte očko. 
Do očka zavěšte pomocí kroužku náušnicový díl. Kroužek nikdy naroztahuje kraji od sebe, ale vždy tak, že jedna strana jde dopředu a druhá dozadu… Kroužek se vám díky tomu nedeformuje a i po uzavření zůstane stejně pěkně kulatý. 
Tak a náušnice jsou hotové. 

A tady v celém kompletu. 

 

Výrobu náramků najdete tady na stránkách, jak je potahovat dvoufázově (tj. jinak vně, jinak uvnitř), najdete v mé nové knize Kouzla s FIMO hmotou, která vyjde 5.12.2012. 

Komentáře