Rukávy Textilní nápady
Malý nápad, jak z letního trika udělat podzimní či zimní :-)) Majitelé mé první knihy o textilu 100a1 nápad na originální triko jej již znají, ale protože je tato kniha už více jak rok totálně vyprodaná a dotisk nebude, rozhodla jsem se jej maličko oprášit a připravila jsem tento nápad jako reportáž pro Rady ptáka Loskutáka…. 

A protože v reportáži je to jako vždy pěkně svižně (vysílacího času je málo :-)), tak jsem vám vše i nafotila a pokusím se popsat i to, co se do reportáže nevešlo…. 

 

 

Začnu asi tím, co budete potřebovat… jednak je to triko s krátkým rukávem (klasickým, nikoli raglánem) a nějaký pěkný úplet. Úpletových látek nabízí obchody v současné době velký výběr…  já jsem ty, které používám, zakoupila u nás v Budějovickém Prioru. 

 

Protože jsou to dvojité šířky, stačí vám od každé 40cm, ale pro sichr kupte 50cnm (kdyby třeba byla křivě střižená apod.) 

 

Odstřihněte těsně za švem původní rukávy. 

Ostřihnutý rukáv rozstříhněte a získáte tak vzor pro výrobu střihu. 

Obkreslete ramení patku na papír, změřte si obvod ruky přes biceps a loket a naneste tyto míry v patřičné vzdálenosti na papír. 

Změřte si také samozřejmě celkovou délku rukávu od ramenního švu. 

Vyrobte si střih. Můžete je udělat univerzální – nastřihnout je jako zvonový rukáv a nakreslit si i klasický úzký rukáv… 

Nastřihnout můžete rovnou oba rukávy najednou. Pokud stříháte klasický rukáv, přehněte si přídavek na zvonový dovnitř. 

Střih si přišpendlete a můžete rovnou stříhat s půl centimetrovým přídavkem na švy. 

Nebo si na látku linku pro střih předkreslete krejčovskou křídou či fantomovým fixem. 

Nastřižené rukávy si nejdříve po rubu sešijte po délce. Na sešití použijte buď overlockový steh na normálním stroji a použijte stretchovou jehlu nebo ještě lépe sešijte na overlocku. 

Já mám už skoro dvacet let overlock Veronica, ale nabídka na našem trhu je bohatá a pokud šijete hodně z úpletů, tak se určitě investice do něj vyplatí. 

Overlock vám látky nejen sešije, ale i ořízne kraje a začistí šev. 

Sešité rukávy otočte na líc a vložte je do otvorů po ustřižených rukávech. Díky tomu, že jste použili jako stři odstřžený rukáv, měly by dobře sedět. Rukávy všijte. 

Dolní konec rukávu můžete zahnout a prošít rovným stehem na normálním stroji. Také ho lze jen objet na overlocku a nechat tak být… 

Další možnost je použít oboustrannou zažehlovací pásku… Vložíte jí mez zahnutý rukáv a přežehlíte. Páska látku spojí a vy máte zahnutý lem bez viditelného šití. 

Triko můžete ještě dozdobit – například nažehlovacími kytičkami z třpytivých fólií. A samozřejmě doladit šperky (návod na tuto soupravu najdete v mé nové knize Kouzla s FIMO hmotou, která vyjde 5.12.2012). 

A může se jet natáčet… 

A jak to vypadalo při natáčení se můžete podívat na videu

Tohle triko vzniklo víceméně skoro celé při natáčení a už při vybírání trika jsem věděla pro koho bude určené :-)) 

Doufám, že se ti Petruš bude dobře nosit :-)) 

Stejná látka v jiné barevné kombinaci… doplněno sítotiskovým obrázkem. To bude dárek pro jednu moji kamarádku k narozeninám… určitě pokud to tu bude číst, tak pochopí :-)) 

Rukávy jsou jen začištěné overlockem… k triku dostane i nažehlovací mřížku a bude na ní jak si s tím poradí…. :-)) 

 

Tuhle látku jsem použila už při výrobě prvního trika pro knihu…. to už bylo maličko „unošené“, ale rukávy stále dobré… tak jsem je ustřihla a přešila na nové triko… aplikace ještě chybí… až dodělám, přidám… 
Triko již starší výroby a hodně nošené (už je to na něm trochu vidět :-)) – na triko jsem domalovala motiv z látky barvami na textil.  
A pokud neumíte šít, můžete háčkovat…. rukávy jsou práce mojí skvělé švagrové a motýlky háčkovala Maruška – maminka mého kamaráda. 

Další rukávy z dílny mé šikovné švagrové Lucky. Naháčkovaný je i spodní lem. 

Pokud se vám takové rukávy líbí a netroufnete si na ně sami, napište mi…. předám váš mail mé švagrové a třeba se domluvíte. Lucka je precizní a já mám její háčkované věci moc ráda… 

 

A do třetice háčkované rukávy od Lucky… přiznám se, že k tomuto triku mám i sukni, kterou jsem dodnes nevypodšívkovala… asi jsem věděla proč… právě jsem objevila úžasnou kombinace hnědé a tyrkysové, takže sukně bude tyrkysovo-hnědá… 

až ji dodělám, určitě se pochlubím… aby jste viděli jak nádherně umí Lucka podle mých šílených návrhů háčkovat :-)) 

A ještě jeden nápad, který nakonec byl sestřižen a nevešel se do reportáže. 

Nejen z trička jde udělat zimní model… ale dokonce i z tílka!! 

Jak na takovou techniku vám poradím v samostatném článku. 

Komentáře