Dovolená v Bulharsku – Primorsko Vlog

Dovolenou v Bulharsku jsme strávili v termínu 24.8. – 31.8.2012.

Rozhodla jsem se napsat pár postřehů, třeba vám pomohou při rozhodování, zda do Bulharska jet či ne….  V době, kdy jsme byli na dovolené byl kurz 1euro-1,91 leva. Tj. 1 leva cca 12,50Kč.

Předně musím podotknout, že jako dítě jsem v Bulharsku nebyla a tak nemám s čím srovnávat. Tudíž, pokud budu srovnávat, tak s podobnými dovolenými v Turecku, Egyptě, Djerbě apod.

Letěli jsme last minute, cestovní kancelář Bulgariatour. Na doporučení jsme si vybrali pobyt jen se snídaní (což se ukázalo jako výborná volba, příště bych klidně oželela i snídaně, pokud bych měla apartmán, kde by se dal připravit čaj či káva….). Ale o jídle jsem napsala samostatný článek.

I s pojištěním nás pobyt letecky pro čtyři dospělé vyšel na 44tis. Měli jsme dva dvoulůžkové pokoje (a byla jsem ráda, když jsem viděla jak vypadají přistýlky, to bych Nice nepřála, i když to mohlo znamenat cenu ještě o 4tis levnější.

Začnu tím co je na Bulharsku nejkrásnější a to je Černé moře. Chodili jsme na Severní pláž (i když byla dále od hotelu než Jižní, kterou jsme měli přímo před ním). Jižní pláž je skvělá pro rodiny s malými dětmi – díky tomu, že se tu vlévá do moře řeka Ropotamo, tak není v těch místech tak slané. Přístup do moře je neuvěřitelně pozvolný, všude jemný píseček. Na jižní pláži jsou ve vodě rostliny, což nám vadilo. Moře na Severní pláži je bez rostlin.
I na severní pláži se vyplatí jít dále od placených míst se slunečníky. Lepší je si koupit slunečník na místě (vyšel na 9 leva) a nosit si ho s sebou. Pokud využijete slunečník na pláži, zaplatíte 6 leva, stejně tak za každé lehátko. My jsme chodili dále, bylo tam méně lidí a relativně o trošku více čisto… i když musím smutně podotknout, že bulhaři jsou národ kuřáků a vajgly jsou prostě všude – je jich i plná pláž 🙁 Neříkám, že za to mohou jen bulhaři, ale prostě jdou „příkladem“ 🙁

Na pláži je spoustu stánků s jídlem a pitím. Naopak málo sprch, ale to není tak velký problém, voda není tak slaná, takže jsme to nakonec neřešili. Voda byla krásně čistá a hlavně teplá – kolem 25-27st.

Písek přímo vyzývá k různým stavbám… na pláži můžete potkat i majitelky leguánů zelených, které je sem chodí koupat. Asi za odměnu, protože večer lákají turisty ve středu Primorska na společnou fotku s leguánem….

Tentokrát jsme nepodnikli žádný výlet, snažili jsme se naplno užít si moře. Ale pár se jich nabízelo. Alespoň jsme si půjčili elektrická vozítka a děti a manžel jezdili po chodníku vedoucí podél moře.  Bylo možné si půjčit i kola a různá  další vozítka.

Jedno ráno jsme si přivstali (tedy jen já a manžel, děti bychom z postele nedostali :-)) a šli si užít východ slunce nad mořem. Bylo celkem chladno, ale stálo to za to. Fascinuje mne to pokaždé… je to takový malý zázrak 🙂 

Co se nákupů týče, tak asi nejsem správný typ. Nerada nakupuji i doma, takže mne nelákalo utrácet na oblečení a podobné věci. Nika nejdřív stále obdivovala kabelky – nutno říci, že Bulhaři si vůbec nedělají hlavu s ochranou značek, takže za pár leva bylo možné nakoupit kabelky LV (mezi námi velmi mizerné kvality), Pradu apod…. Osobně netoužím ani po originálu, takže i kopie mne nechávaly zcela chladnou a Nice jsem to myslím docela dobře rozmluvila.

Jediné zač jsem utratila byl klobouček, který se mi fakt líbil. Měla jsem chuť si koupit ještě nějaký, protože narozdíl od nás, jich měli velký výběr, ale byl by problém jak je odvézt domů v nezničeném stavu a tak jsem zůstala jen u tohoto jednoho. Nika nakonec vybrala jedny kalhoty a mikinu a kluci nechtěli nic… raději jsme si užívali dosyta ovoce a dobrůtek.

Co se prodavačů a personálu hotelu týče, tak na jednu stranu nebyli moc usměvaví a úslužní (jako například v Egyptě), ale na druhou stranu zase nebyli vlezlí jako třeba v Turecku, takže jsme si mohli v klidu prohlédnout zboží bez toho, aby vás stále někdo „obtěžoval“.

Kurz směnáren byl v celém Primorsku jednotný, stejně tak ceny potravin apod. Co se prostředí týče, tak je to prostě Bulharsko (ani jsem nic lepšího nečekala) – hodně rozestavěných budov, kolem kterých je špína, odpady dávají do krabic a ty postávají různě po chodnících, ale na druhou stranu se je snaží vyvážet…

A když je řeč o těch chodnících – typická je pro ně barevná betonová dlažba a na mnoha místech nerovnosti – což má za následek několik nakopnutí palců 🙂

 

Muziku na můj vkus pouští neuvěřitelně nahlas a několikrát jsme oželeli posezení v restauraci jen kvůli tomu, že tam nebylo slyšet vlastního slova.

 

Překlad - Dava se pod najem - tj. K pronajmutí :-))

Pokud neumíte žádný cizí jazyk, nebojte, v Bulharsku mít problém nebudete. Protože 90% turistů jsou Češi, Slováci, Poláci a Rusové není problém se dorozumět, stačí mluvit pomalu a oni pochopí a odpovídat vám budou takovou směsicí slovanských jazyků, kterým není problém rozumět. A i s nápisy není problém i když už si ze školy azbuku nepamatujete – většina je přepsaná i latinkou…. ale schválně jsem vám vyfotila tento nápis….  :-)) Schválně poznáte co je ve výloze napsáno??

Rozluštění v popisku obrázku :-))

Večer ožívá celé Primorsko a ulice se zaplní dalšími stánky, můžete si nechat zaplést vlasy do copánků, udělat dočasné tetování či zaposlouchat do různých produkcí hudby. Já jsem navíc objevila i slečnu, která vyrábí šperky z Fima a každé odpoledne a večer je prodává.

Více fogografií najdete v tomto albu.

Závěrem snad mohu říci, že pokud nejste příliš nároční, tak dovolená u moře v Bulharsku je skvělé řešení. Je prostě nutné se povznést na drobné niance a užívat si dní :-))

Více o jídle v Bulharsku najdete v tomto článku.

Komentáře