Falafel Rychlé večeře / vegan
Falafel je čistě vegetariánský pokrm pocházející z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu, Izraeli, ale rozšířil se po všech kontinentech. Možná jste jej ochutnali někde na dovolené a vůbec jste netušili co jíte…. pokud ho dobře uděláte, chutná po oříšcích a je velice chutný.
Základem je cizrna (římský hrách), kterou namočte do vařící vody (ale nevařte) a nechejte 12 hodin namočenou. Na jednu porci počítejte s půl hrnkem suché cizrny.
Dále si připravte cibuli (nejlépe jarní cibulku), česnek, jedlou sodu nebo prášek do pečiva, koriandr, sůl, pepř, sezamová semínka, římský kmín (nezaměňujte s normálním kmínem, má zcela jinou chuť) a vajíčka (na šálek cizrny jedno vajíčko). Skvělé je přidat čerstvou petrželku (tu jsem bohužel momentálně neměla).
Scezenou cizrnu nasekejte najemno (buď v robotu nebo můžete i namlít v mlýnku na maso).

Přidejte ostatní suroviny – tj. cibulku, česnek, petrželku, koření – koriandru dávám asi tak půl lžičky, jedlé sody také půl lžičky, sezamová semínka (lžička na šálek cizrny), sůl a pepř podle oka…

Já jsem tentokrát zkoušela veganskou verzi bez vajíčka (dala jsem jen dvě lžičky sezamové pasty Tahini), ale doporučuji dát raději vajíčko, protože při smažení se to děsně rozsypalo…

Hotovou směs je dobré dát na hodinku do ledničky vychladit a pak vhlkýma rukama dělat kuličky a obalit je v sezam.semíncích – já je trošku vždy splácnu, lépe se pak smaží…
Smažit ve friťáku nebo vyšší vrstvě oleje.
Normálně se podává v pita chlebu se zeleninou…. já měla doma jen domácí slunečnicový chléb a udělala jsem si rajčatový salát.
Namáčet můžete v různých omáčkách (tatarská om., tzatziky apod), ale já omylem koupila tuto zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami a byla k tomu výborná.
Komentáře