Svíčková v pomalém hrnci Hlavní jídla
Patříme s manželem mezi menšinu, kterou svíčkovou neuctíte… a tak jsem ráda, že pro vás ostatní, kteří považujete svíčkovou za klasiku české kuchyně, připravila recept a postup její přípravy v oblíbeném pomalém hrnci Martina Balážová.
Tento recept vznikl kombinací různých receptů na svíčkovou a vzhledem k tomu, že zde nejsou použita žádná speciální dochucovadla ani zahušťovadla, má u nás doma přízvisko „zdravá“ a „bezlepková“ a je bezpochyby vhodná i pro malé děti. 🙂

 Suroviny:

1 kg masa (zde bylo použito: 0,6 kg vepřového karé, 0,2 kg vepřové kostky, 0,2 kg kuřecí prsa)

kořenová zelenina (0,4 kg mrkve, 0,3 kg celeru, 0,15 kg petržele)

2 střední cibule

koření: 4 bobkové listy, 15 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření

2 lžíce sádla

sůl

citrónová šťáva

0,25 l smetany na vaření (10 % tuku)

trochu polotučného mléka

Maso osušte, kořenovou zeleninu a cibuli nahrubo nastrouhejte (já místo ručního struhadla používám letitý robot).

Nádobu pomalého hrnce postavte na sporák a rozehřejte v ní 2 lžíce sádla. Na něm ze všech stran opečte připravené maso.

Maso vyjměte a do nádoby nasypte zeleninu, průběžně míchejte dokud nebude opečená „dozlatova“. Přisypte koření, znovu promíchejte, nádobu odstavte z plotýnky.

Do nádoby k zelenině vložte zpět maso a vše podlijte vroucí vodou. Nádobu vložte do základny pomalého hrnce a vařte 3 hodiny na stupeň 2.

Z nádoby vyjměte maso a koření. Zeleninu i s vývarem přelijte do hrnce, přidejte ohřátou smetanu a rozmixujte ručním mixérem. Tím, že zeleninu rozmixujete, získáte hustou, zeleninovou omáčku.

Hrnec postavte na plotýnku a omáčku nechte přejít varem. Je-li příliš hustá, nařeďte ji mlékem. Dochuťte solí a citrónovou šťávou.

Podávejte s houskovým knedlíkem, ozdobte brusinkami. 🙂

Komentáře