Přenosová tužka na textil Techniky / Textilní nápady

Chcete si na triko namalovat konkrétní obrázek a jen tak od ruky si na to netroufáte?? Nezoufejte, existují speciální tužky, kterým se říká přenosové a díky kterým si připravíte vlastně takové omalovánky na triku :-))

_DSC5043-001

Tužky mají křehké náplně, ořezávat je doporučuji nožem, ořezávátka totiž často náplně lámou. Nebo pořídit kvalitní ořezávátko.

Na přenášení použijte pečicí papír (je jedno jestli bílý nebo hnědý), položte jej na předlohu a obkreslete.

Předlohu myšáka můžete stáhnout zde.

 

Pokud budete chtít přenášet nějaké nápisy, musíte si je samozřejmě předlohu vytisknout zrcadlově.

 Obrázek otočte na triko a připravte si žehličku nastavenou na teplotu bavlna bez napařování. Žehličku na obrázek přitiskněte – nejezděte s ní, obrázek by se rozmazal. Jen tiskněte. Pokud je větší, žehličku postupně přendejte zvednutím a přiložením na další část. Takto vypadá přenesený obrázek. Vyložte triko papírem a připravte si textilní barvy a štětec.

Postupně vybarvujte.

Konturování nechejte nakonec. Když budete nejdříve konturovat a pak vybarvovat bude to pracnější, musíte se konturám vyhýbat a často je přetáhnete a zabarvíte.

 Po vybarvení všech částí nechejte barvy zaschnout. Na konturování si připravte lahvičku, černou textilní barvu a hrot. Do lahvičky nalijte černou textilní barvu. Na plastový konec lahvičky, který má průměr 1 mm můžete našrobouvat ještě kovový hrot o průměru 0,5mm. Hrot je samořezný, tj. se do plastu „zakousne“. Doporučuji jej poté již z plastové trubičky nesundávat. Důležité je zavírat jej přiloženým drátkem, který doporučuji opatřit nějakou mašličkou, aby se vám neztratil. Díky hrotu můžete konturovat tenkou linkou. Okonturujte, případně vybarvěte černá místa (nos).

Nanesenou konturu nechejte dobře zaschnout a poté celé zažehlete přes pečicí papír žehličkou nastavenou na bavlnu – cca 2 minuty.

Perte v pračce naruby. Žehlete také naruby nebo opět přes pečicí papír.

 Stejným způsobem je malované i toto triko. Můžete klidně použít jen černou barvu v kontuře.

A pokud si netroufáte na konturování barvou použijte gelové pero. Je ale hodně důležité, aby barva byla důkladně zaschlá. Doporučuji konturovat až po 24h od namalování.

I v tomto případě nezapomeňte po konturování nezapomeňte zažehlit.

 A tady vidíte, že lze přenést obrázek i na tmavé triko.

Komentáře