RILLETTES neboli vepřovka :-) Rychlé večeře
Když mi moje kamarádka Kamila dala krabičku s domácím Rillettes (čti rijet), netušila jsem oč jde… ale když jsem doma ochutnala, mé srdce zaplesalo… sice to bylo uvařené podle francouzkého receptu, ale chutnalo to skvěle – jako stará dobrá vepřovka (konzervované vepřové maso) za mých mladých časů… její krabička byla spořádána téměř na posezení a tak jsem se pustila do výroby vlastní….
Kromě pomalého hrnce, který tu hraje významnou roli, budete potřebovat

1kg prorostlého bůčku (odpůrce tučného zklamu, ale bez toho tuku to nejde, pomazánka by nešla mazat)…

150ml bílého vína (případně vody)

15g soli

 

Bůček nakrájejte na kostičky cca 1,5×1,5cm nebo klidně i menší.
Dejte do pomalého hrnce, promíchejte se solí (jsou to cca dvě rovné kávové lžičky, ale lepší je si to odvážit) a zalijte vínem… já to popletla a zalila sektem, ale nic se nestalo….

Na radu Kamily jsem přidala i půl lžičky kmínu.

Pomalte na nižší stupeň  cca 10 hodin.
Maso se poté rozpadá, pomožte mu a rozmačkejte jej vidličkou.

Nalijte do misek nebo krabiček s víčkem a dejte do lednice.

Druhý den podávejte namazané na pečivu… já k tomu přikusuji kyselou okurku, manžel si hojně zasypává cibulí… prostě každý jak má rád :-))
Výborná je i s čerstvými rajčaty….
foto: Vladka Evelyn Tabakova Varianta pro ty, kteří nemají pomalý hrnec od Evelyn:

ja to vcera delala v troube na nejakych 140-150 st sedm hodin, soupla do pekace, prikryla alobalem, at se to nevyparuje a nechala to bez povsimnuti, asi dvakrat jsem na to behem tech sedmi hodin koukla a protoze maso zacalo chytat barvu, zalila jsem tochu vodou a dala prikryte zpet, zadne michani nic. Vysledek je srovnatelny, tudiz moooc dobrej. 😀

Komentáře