Andílek a tři králové Dekorace

Když jsem nedávno na Facebooku zveřejnila nejprve jednu a posléze druhou trojici čerta, anděla a Mikuláše, vůbec jsem netušila, co si tím nadrobím.  Mám totiž syna, který se rád pochlubí, a taky stejně založenou kamarádku. A tak vyrábím a vyrábím a nestíhám. Ke třem králům přibyl další anděl a ještě než byl hotový, na třídních schůzkách paní učitelka tak dlouho vysvětlovala význam vánoční výzdoby pro třídu a upřeně se při tom dívala na mě, že mi nezbylo, než začít vyrábět ještě Betlém.  Vzhledem k tomu a k mnoha kladným ohlasům a dotazům na FB si Vám proto dovoluji nabídnout maximálně zjednodušený a již několikrát vyzkoušený návod na vánoční postavičky z plastových lahví.

Magda Šmotková

 

 

Budete  potřebovat:  láhev od jogurtového nápoje i s víčkem, víčko od 1,5l PET lahve, polystyrenovou nebo papírovou kouli o průměru 7 nebo 8 cm, pruh molitanu  0,5 cm vysoký (v obchodech jím bývají proložené vinné hrozny) plátno, kojeneckou tkanici nebo úzkou keprovku, kousek krajky, průsvitnou složku na spisy, tenký provázek, papírový kapesník,  nalepovací očička, vlnu nebo přízi na vlásky, list kancelářského papíru,špendlíky, jehlu, nit, dlouhou jehlu s velkým očkem, nůžky, kombinačky, lepidlo, akrylové barvy, štětec, několik kamínků tak velkých, aby propadly hrdlem lahve.

Obě víčka postavíte na sebe a nahřátou jehlou (já používám jehlu na špíz) do nich uděláte dvě dírky.  Je lepší víčka podložit něčím, co se hned nespálí, abyste si nevypálili díru do stolu.

Připravíte si hlavičku: do dlouhé jehly navléknete provázek a navlékneme širší víčko, užší víčko, kouli – tam vpich veďte šikmo a pomozte si kombinačkami, provázek přes temeno hlavy, šikmý vpich zpět k víčkům, navléknete úzké víčko a širší víčko, na spodní straně provázek zavážete. Mezeru mezi  koulí a víčkem utěsníte kouskem papírového kapesníku, přilepíte a necháte zaschnout. Potom  víčka natřete bílou (základovou barvou) a po jejím zaschnutí  kouli a užší víčko natřete obličejovou barvou.

Z kancelářského papíru si připravíte šablonu na křidélka.  Šablonu obkreslíte na průsvitnou složku (nemáte-li ji, postačí tvrdý papír). Křidélka vystřihnete.

Nahřátou jehlou uděláte dvě dírky na přišití křidélek. Potom křídla natřete bílou akrylovou barvou, tahy štětce naznačíte pírka. Necháte důkladně zaschnout.

Vytvoříte ručičky: pruh molitanu rozstřihnete napůl.  Z plátna ustřihnete dva obdélníky 20 x 10 cm.  Molitan položíte na plátno tak, aby bylo možné delší stranu založit přes něj a smotáte. Doporučuji přesnou délku ručiček přeměřit podle použité lahve, lahvičky různých značek jsou různě vysoké.

Ručičku sešpendlíte a sešijete. Na jednom konci plátno složíte přes okraj ruličky a zašijete.

Ručičky přišijete ke kojenecké tkanici  tak, aby byly zhruba uprostřed a asi 4 cm od sebe.

Tkanici s ručičkami přivážete k hrdlu lahve.

Připravíte si košilku: ustřihnete obdélník z plátna 35 cm dlouhý a asi 18 cm vysoký. Přesnou výšku  musíte korigovat podle výšky použité lahve, počítejte s přídavkem na začištění. Kratší strany obdélníku sešijete k sobě, jednu delší stranu založíte (aby se netřepila) a přišijete. Obdélník složíte tak, že šev  na kratší straně bude tvořit střed vzadu . Na bocích nastřihnete do hloubky 5 cm. Obrátíte na líc. Předním stehem prošijete horní  (nezakládanou) část košilky, jako kdyby v ní nebyly nastřižené průramky. Nařasíte, navléknete na hrdlo lahve, protáhnete ven ručičky, nit utáhnete  a konec niti zapošijete.  Do lahve dáte kamínky jako zátěž, aby se láhev nepřevracela, a přišroubujete hlavičku.

Košilku sešijete na ramínkách.  Okolo širšího víčka nalepíte kousek krajky.

Konce ručiček můžete obarvit akrylovou barvou. Polotovar mám zčásti vložený do sáčku, abych si při barvení ručiček neudělala flek na košilce. Necháte zaschnout.

Křidélka přišijete na zadní díl košilky, nejlépe do středového švu.

Ručičky sešijete v lokti a k sobě. Můžete do nich přišít zvoneček nebo je nechat jen tak sepnuté.

Nachystáte si vlásky: na vhodně velkou knihu namotáte přízi. Sešijete ji k sobě řetízkovým stehem, na opačné straně prostřihnete.

Vlásky  přišijete na provázek, který  vede přes temeno hlavičky, nebo je přilepíte. Domalujete detaily obličeje.

Výsledkem vašeho snažení nemusí být jenom andělíček. Vynecháte-li křidélka a doplníte korunku, můžete mít tři krále. V tomto případě musíte při natírání hlavičky a konců ručiček myslet na to, že Baltazar nebyl běloch.  Pokud vytvoříte ornát, mitru a berlu, můžete mít sv. Mikuláše. A pokud chcete úplně něco jiného než vánoční postavičky, můžete košilku udělat trochu kratší, doplnit ji červenou sukýnkou a korálky kolem krčku a vyrobit Makovou panenku.  Fantazii se meze nekladou.

Komentáře