Rozhovor s Lisou Pavelka Vlog
Další z rozhovorů Lucky Štruncové – tentokrát s mou oblíbenou Lisa Pavelka. Originál rozhovoru najdete na Lucky stránkách. A já mám velkou radost, že zveřejněním tohoto rozhovoru mohu tak trochu také poděkovat Lise za dárek, který jsem od ní dostala…. moc si ho vážím. Díky.
foto www.lisapavelka.com Jak jsi se dostala k polymerové hmotě ? Byla jsi kreativní i předtím ?
Polymerovou hmotu jsem objevila v roce 1980 v lokální prodejně s výtvarnými potřebami. Vídávala jsem ji už pár let a zajímalo mě to :). Pracovala jsem tehdy s barvou a sklem, a dala jsem polymerové hmotě přednost, jako čistšímu a méně náročnému médiu, s kterým můžu pracovat a zároveň se starat o své malé děti.
foto www.lisapavelka.com

 

Kdy jsi se rozhodla, že se budeš polymerové hmotě věnovat naplno ?
Zjistila jsem, že je o mé figurky z polymerové hmoty velký zájem v podstatě hned, co jsem s touto hmotou začala pracovat, což mě inspirovalo k tomu, abych vytvořila celou kolekci. Prvních devět let, jsem pracovala z domova a vyráběla na poloviční pracovní úvazek pro obchody, galerie apod. Dělala jsem na poloviční úvazek jen proto, že rodina a děti byly pro mě přednější. Až  v době, kdy moje nejstarší dcera, které je teď 21 let, byla ve 3. ročníku střední školy, jsem začala pracovat na plný úvazek.

 

foto www.lisapavelka.com Co tě na polymeru baví a zajímá ?
Na polymerové hmotě mám ráda, jak je všestranná a tzv. shovívavá. To znamená, že není potřeba se stresovat když uděláme chybu. Nikdy se nespokojím jen s jedním použitím, vždy zkouším různé cesty, abych vyzkoušela jeho celý potenciál. Miluji vyrábění Millefiory válečků, tvarování, mozaiku a plno dalších povrchových technik. Dokonce polymer používám i na opravu věcí v domácnosti !

Máš vůbec nějakou techniku, kterou jsi ještě nezkoušela ?
Upřímně si myslím, že taková technika není. Jsem otevřená čemukoli, protože věřím, že polymerová hmota je magická ! Dokonce mi byly i přiděleny zásluhy za vynalezení několika technik.

 

Věnuješ se stále polymerové hmotě, nebo střídáš kreativní činnosti podle nálady ?
I když většina lidí pochází z komunity pracující s polymerovou hmotou, považuji se za umělkyni tvořící z mnoha různých médií. Mimo jiné jsem také velmi zkušená v práci s Metal clay, drátkování,  pryskyřicí, korálkami a designem s krystaly, jelikož jsem velvyslankyní Swarovski Elements. Většinou při práci s polymerem používám jedno nebo více těchto dalších médií, a někdy se má práce pohybuje úplně mimo oblast polymeru.
Na FIMOHRANí v Praze Sportuješ ráda ? Máš nějaký oblíbený sport, kterému se často věnuješ ?
Miluji jízdu na koni a rufting na divoké řece. Bohužel nemám dost příležitostí se těmto sportům věnovat tak, jak bych chtěla. A ještě jsem ve škole hrála americký fotbal !

Co do budoucna chystáš ? Plánuješ někdy kurzy zase v ČR ?
Ano, plánuji. Doufám, že to vyjde na podzim roku 2012. Nemám ještě žádné detaily, ale hned jak budu vědět víc, dám to na své stránky – www.lisapavelka.com !

Vím, že jsi napsala několik knih. Kolik jich máš na kontě a chystáš nějakou novinku ?
Ano, vydala jsem čtyři vlastní knihy a na dalších dvou jsem spolupracovala. Také jsem vydala dvě DVD a určitě plánuji vydat další publikace – momentálně dvě menší brožury. Jedna se určitě bude týkat práce s polymerovou hmotou, a druhá by měla být o práci s pryskyřicí. Do toho píši články a sloupky do různých časopisů, samozřejmě jakmile čas dovolí.

Čemu se momentálně nejvíce věnuješ v oblasti polymeru ?
Momentálně pracuji na mnoha věcech, jelikož učím lidi pracovat s mými produkty. Většina z toho co dělám,  je z vícero médii a na co se nejvíce soustředím, je povrchová úprava, což z hlediska polymeru znamená transfer obrázků, imitace dichroidního skla a textury.

 

můj prstýnek z kurzu s Lisou Pavelka Jaká byla akce v ČR – Fimohraní ? 🙂
Českou Republiku jsem si zamilovala. Předtím, než jsem tam jela, mi plno lidí říkalo, že je Praha nejkrásnější město, které kdy viděli. Musím souhlasit, ale člověk to musí vidět na vlastní oči, aby se o tom přesvědčil. Měla jsem štěstí, vidět i český venkov a musím říct, že to není jen krásná země, ale i velice přátelská. Moc se mi líbilo na Fimohraní ! Každý účastník byl úžasný a moc mě bavilo s nimi tvořit. Petra Nemravová odvedla skvělou práci. Byla to jedna z nejlépe naplánovaných a zorganizovaných akcí, na kterých jsem kdy učila. Byl to skvělý bod mé profesionální kariéry -lektorky. Bylo také velmi úžasné, že jsem se opět setkala se svou kamarádkou a také lektorkou Carol Blackburn. Ona a Christine jsou obě úžasné umělkyně !
foto www.lisapavelka.com Ovlivnil někdo tvoji tvorbu z polymeru ?
Musím říct, že Nan Roche, Gwen Gibson, Sarah Shriver, Maureen Carlson a Barbara McGuire – tito všichni měli velký vliv na mou práci a byli mi inspirací celou mojí kariéru. I když jsem pracovala s polymerem dávno před tím, než někteří s z nich. Byli schopní najít jiné způsoby na použití polymeru, daleko dříve, než jsem já přestala dělat své figuríny. Tolik jsem obdivovala jejich přínos k tvoření z polymeru a kreativní svět!

Jakou používáš polymerovou hmotu ?
Momentálně používám Pardo, které bude pravděpodobně označené mým jménem. Pracovala jsem na tom, aby německý výrobce Viva Dekor tuhle hmotu vyvinul. Je lepší pro celkové použití včetně vytváření válečků, než jejich originální „Jewellery Clay“. Tento produkt je pomalu představován na trzích v Americe a v Evropě. Momentálně pracujeme na tom, abychom docílili konzistentní kvality a přístupností na všechny trhy. Před tímto projektem jsem pracovala pouze s FIMEM a vlastně, když se to tak vezme – pracovala jsem s většinou hlavních značek.

 

 

foto www.lisapavelka.com Máš nějaký sen, který si chceš splnit ?
Můj největší sen se mi splnil už několikrát. Jeto přesvědčit co nejvíce lidí, aby věřili ve své vlastní kreativní schopnosti. Věřím, že každý je umělcem. Ti, kteří to ještě nevědí, v sobě neobjevili to jejich „plátno“. Pokaždé, kdy můžu být součástí této kreativity, mě to naplňuje uznáním a hlubokou posvátností. Měla jsem možnost a veliké štěstí, že jsem se stala pravidelným hostem Americké televizní show – The Caroll Duval Show, která vysílala přes deset let na hlavním kanále (HGTV). Od té doby, co show skončila se žádná taková už neobjevila. Skoro denně slýchávám od lidí, že by moc rádi znovu na obrazovkám viděli TV show, která se zaměřuje na různá média a kreativní techniky. Ráda bych zase byla součástí toho, přinést tento koncem všem tvořivým lidem.

Mají clayeři trendy ? Myslím, něco jako módní trendy. Pokud ano, co teď ve světě polymeru frčí ?
Myslím, že obecně je vždy několik trendů, které rezonují s mnoha lidmi pohybujícími se v komunitě vyrábění z polymerové hmoty. Momentálně, podle mě, je trendem abstraktní organická tvorba a geometrické designy. Ty jsou velmi populární. Další je kolážový efekt, za použití jiných médií. To například zasahuje do oblasti Steampunku. Já sama tvořím mnoho věcí, které jsou inspirovány tímto stylem. Moje blízká kamarádka Christi Friesen je mistryní v začleňování Steampunk vzhledu do její práce !

Co ti nejvíce udělá radost ?
Trávení času s přáteli a rodinou, chození na procházky s mým psem Dexterem a samozřejmě tvořit v mém polymerovém studiu. Takže musím říct, že pro mě hodně znamená učit. Miluju tu spolupráci s ostatními kreativními lidmi a pozorovat, jak sebe sami uvádějí v úžas tím, čeho jsou schopni díky své představivosti a rukám.

 

Moc děkuji Lucce za rozhovor, Veronice Sturdy za překlad a Lise Pavelka za milé setkání a hlavně za dárek – DVD s věnováním…. bylo mi velkou ctí a budu se těšit někdy v budoucnu na další setkání.

Komentáře