Hřiště pro papouška Ostatní
Také máte doma opeřeného kamaráda a chtěli byste mu zpestřit zábavu? A při návštěvě obchodu s chovatelskými potřebami nevěřícně zíráte na ceny a přemýšlíte, jak z toho ven? Což takhle vyrobit domácí hřiště. Návod pro vás připravila Magda Šmotková.
Budete potřebovat: písek, hladkou mouku, sádru, vodu, vhodnou smaltovanou nádobu na pečení, olej nebo sádlo na vymazání formy, lněný provázek, vhodné větve, hračky na zavěšení, nůžky, zahradnické nůžky, případně i pilku na dřevo.
Při výběru větví dbejte na to, aby nebyly pro papouška toxické, chceme ho přece potěšit, ne otrávit. Vhodné jsou větve vrby, olše, břízy, lípy, dubu a ovocných stromů kromě ořešáku. Nesmí to ale být větve chemicky ošetřovaných stromů nebo stromů rostoucích blízko frekventované silnice.
Nejprve si připravíme „těsto“. V našem případě byly použity 3 hrnky písku, 3 hrnky hladké mouky a cca 250 ml vody. Objem vody se řídí tím, jak suchou máte mouku a hlavně tím, jak vlhký nebo mokrý je písek. Vypracované těsto se nelepí na misku a dobře se dá tvarovat. Množství připravovaného těsta se řídí velikostí formy, ve které ho chceme péci.
Při výběru vhodné formy dbámě na to, aby nebyla nahoře zúžená např. žlábkem na pokličku. Výrobek by pak nešel vyklopit.
Protože se zde jedná o hřiště dvoudílné, jsou použity dvě nádoby na pečení: obyčejný smaltovaný pekáček na pečení (délka 26 cm) a kastrůlek o průměru 14 cm. Toto hřiště bude umístěno na horních skříňkách kuchyňské linky, proto je spíše nižší a delší. Nepoužívejte nádobí teflonové nebo podobné, hrozí zde poškrábání a zničení povrchové vrstvy.
Obě nádoby řádně vymažete olejem, popř. sádlem.  Potom vložíte těsto a na dně a bocích nádoby rozprostřete vrstvu zhruba 1 až 1,5 cm silnou.
Pečete při 180 °C 45 minut. Při pečení hlídáte, aby se na povrchu nevytvořila bublina. Tu by bylo nutné propíchnout a těsto znovu přitlačit ke dnu formy. Mimochodem, při pečení to voní podobně, jako když se peče chleba. Jen ta vůně kmínu chybí.
Po upečení vyndáte z trouby, nožem uvolníte okraje, jako kdybyste  pekli normální koláč a vyklopíte z formy. Pokud zjistíte, že těsto není dostatečně propečené a je ještě vlhké, vrátíte je zpět dosušit do trouby, i bez pekáčku. Upečené „misky“ z pískového těsta necháte vychladnout.
Pro případ, že se Vám nepodaří těsto vyklopit, nezoufejte. Papoušek sice nebude mít kde skotačit, ale Vy o pekáč nepřijdete. Stačí do něj napustit vodu a nechat nepodařený výtvor rozmočit. Může to trvat i celý den, ale povolí.  Při umývání pak dejte pozor, aby Vám písek neucpal odpad.
Připravíte si větve. Nejprve je kartáčkem vydrhnete v teplé vodě a necháte oschnout. Budete se možná divit, kolik prachu se na zdánlivě čistých větvičkách nahromadí.
V místě, které bude tvořit patu bidélka, přivážete dvě kratší větvičky. Ty budou po zalití sádrou bránit vyvrácení větve a zajistí jí tím stabilitu.
Větvičky přivážete úplně na kraj větve, aby posléze byly pod co nejsilnější vrstvou sádry.
Totéž provedete u druhé větve. Konkrétně tato má ponechanou část rozsochy, která bude tvořit patu bidélka, proto je přivázána pouze jedna větvička.
Dobře si vyzkoušejte, jestli Vám větve s upravenou základnou „sedí“ do pískových misek.
Potom si obvyklým způsobem připravte sádru a přidejte do ní trochu písku. Směs bude lépe odolávat nájezdům nenechavých zobáků. Vložte větev do připravené pískové misky a zalijte sádrou. Povrch sádry uhlaďte.
Vyrábíte-li hřiště z více částí jako v tomto případě, chystejte si sádru vždy jen pro jednu z nich. Sádra z pískem tuhne rychleji a nemuseli byste vše včas stihnout.
Zasádrovanou větvičku podepřete, dokud sádra neztuhne.
Totéž proveďte pro druhou větev.
Na obrázku je rovněž vidět, jak si můžete pomoci při schnutí hotového výrobku. Písková miska, byť dobře propečená, totiž nasákne vlhkost ze sádry. Je možné jej nechat vysychat na mřížce, nebo si vypomůžete uzávěry z PET lahví a jednotlivé díly hřiště jimi podložíte. To je nutné to pro to, aby vše pořádně vyschlo, a to může trvat i několik dní. Kdybyste vše takto nepodložili, základna by zřejmě zplesnivěla. A co víc, vlhkost by se mohla vsáknout do nábytku, na který hřiště umístíte, a zničit jej.
Jednotlivé díly sestavte k sobě. Ve výřezu je vidět detail spojení obou částí – proti rozložení je vše zajištěno záclonovým kroužkem. Části je možné k sobě i přivázat. Ale až na místě, kde bude hřiště stát, jinak Vám bude muset při přemisťování ještě někdo pomoci.
Připevněte nějaké drobné hračky na vylepšení. V tomto případě jsou to: rolnička pro kočku připevněná na kroužku na klíče, staré chrastítko, které někde zbylo po dětech, obal z Kinder vajíčka s upevněnou rolničkou a zvoneček z vánoční ozdoby.
Hřiště je rovněž možné vylepšit žebříčkem z krátkých větviček a silnějšího provázku. Provázek je obtočen kolem větvičky a pevně zauzlován. Mezi jednotlivými šprušlemi žebříku jsou uzlíky. Provázek nemůžeme nechat jen tak volně, papoušek by se do něj mohl zachytit a ublížit si. Na žebřík je nutné použít dobře vyschlé větvičky. Jinak se Vám stane, že i když uzlík utáhnete sebelépe, sesychající dřevo zmenší objem a šprušlička vypadne.
Kontrola kvality práce 🙂
Pokud máte větvičku dostatečně vysoko, je možné na ni upevnit i houpačku. Tady je pro ilustraci použita fotografie z prolézačky, kterou má náš papoušek připevněnu na stupačce od topení. Jsou použity dřevěné korálky a kousek březové větve. Doporučuji je navlékat na dostatečně silný drátek, ne na provázek, aby je ptáček hned „neodpáral“ z větve. Ten náš dokázal přeštípnout i 0,5 mm drátek, proto je opravená část chráněna obalem od náplně do propisovačky.
Testování uživatelem.

A malá prémie pro ty, kterým zbylo trochu těsta. Je možné z něj vyrobit malý svícínek.

1.Formičku na pečení košíčků řádně vymažete olejem a naplníte pískovým těstem. Hliníkový kalíšek z čajové svíčky z vnější strany rovněž namažete olejem a dovnitř nasypete písek.

2.Kalíšek s pískem zamáčknete do těsta.

3.Upečete. Písek nasypaný v kalíšku brání jeho deformaci.

4.Po vyjmutí z trouby vyndáte nejprve kalíšek s pískem.

Potom svícínek vyklepnete z formičky.

 

Pokud byla formička správně vymaštěná, bude mít i po vyklopení pěkný tvar i z vnější strany.

Do vychladlého svícínku vložíme čajovou svíčku.
Komentáře