Řízky naruby Hlavní jídla
Radka nám udělala na naši cestu do Lipska skvělé řízky naruby a má dcera prohlásila, že já jsem je už dlouho nedělala a tudíž je musím co nejdříve udělat, protože je to velká dobrota… sice je to notoricky známý recept, ale třeba se bude hodit i vám….
Na řízky naruby můžete použít libovolné maso, které se běžně na řízky používá – tj. kuřecí, krůtí, vepřové apod.

Maso klasicky naklepete, osolíte, opepříte, můžete potřít lehce česnekem… jak kdo má rád….

Nejdříve obalíte ve strouhance (nebojte, drží to celkem dobře) a teprve poté v rozšlehaném a osoleném vejci.

Zprudka opečete na pánvi. Není nutné, aby se řízek propekl, stačí, aby se zatáhl a udělala se na něm zlatavá krustička.

Na dno pekáče (případně do pomalého hrnce) dejte cibuli na kolečka a slaninu.
Přidejte osmažené řízky a tyto vrstvy opakujte dokud nespotřebujete všechny řízky.
Poslední vrstva je nejdříve cibule a úplně navrch slanina.
V pomalém hrnci jsem na stupeň dva pomalila dvě hodinky a poté jsem odkryté dala spolu s americkými bramborami na 15minut do trouby.

Když jsem ještě neměla pomalý hrnec, tak jsem skládala vše do pekáčku, lehce jsem podlila vodou (tak deci), zaklopila pokličkou a šoupla na půl hodinu do trouby na 180st. Poté jsem odklopila poklici a cca 10-15 minut dopekla kůrčičku na slanince :-))

Podávat můžete s libovolnou přílohou, ale jsou vhodné i mezi dva chleby na výlet…. 🙂
Komentáře