Výstava Lipsko 2011 Vlog
Již několik let jsem se chystala podívat se do Lipska na výstavu Modell, hobby, spiel v německém Lipsku. Hlavně mne zajímalo jak velká je expozice s věcmi na tvoření. A tak jsme se konečně letos s Radkou a našimi dcerami na výstavu vypravily. 
Ranní vstávání bylo kruté, ale cesta rychle ubíhala a i když jsem zjistila, že mi v navigaci chybí mapy Německa, vůbec to nevadilo. Německá preciznost značení silnic a sjezdů je dokonalá a tak jsme po pěti hodinách cesty (z Prahy to byly tři hodinky) dorazily na výstaviště. I tady opět vládla precizní organizace. Byť k výstavišti přijížděly stovky aut, navigátoři a obsluhy parkovací míst vše zvládaly s klidem a skvělou organizací, takže se nikde netvořily kolony apod.
Lipské výstaviště je krásná nová stavba, jednotlivé haly spojují „rukávy“ – prosluněné chodby. Venkovní prostory uvnitř výstaviště jsou vytvořené jako krásná relaxační místa. Projela jsem již celkem dost výstavišť na to, abych toto zhodnotila jako jedno z nejhezčích….

Velice mile nás překvapila hala 2, která byla téměř celá věcí pro tvoření. Bylo tu mnoho workshopů za příznivé ceny (mezi 3 a 5 eury) a spousta vystavatelů, které znám i z jiných výstav v Německu.

A byť to byla jen jedna hala, tak jsme v ní strávily více jak čtyři hodiny aniž bychom to téměř postřehly, tolik toho bylo k vidění….

Jedním z mnoha workshopů bylo třeba gravírování skla, ale mohli jste si vyzkoušet malování na plátno, práci s fimo hmotou, skládání nejrůznějších krabiček, opracovávání mastku a dokonce se tu pletl i pedig :-))

Snažila jsem se toho co nejvíce nafotit, takže si určitě prohlédněte všechny fotky z výstavy. Bylo jich tolik, že jsem je musela vytvořit ještě druhé album.

Na své si tu přišli i všichni, kteří rádi šijí… sice to nebylo tak velké jako ve Wiesbadenu nebo Dortmundu, ale pár stánků s látkami se tu našlo a výběr byl nádherný.
Také tu byla menší výstava patchworkových dek a nástěných obrazů a  dokonce i nejméně deset workshopů věnovaných pouze šití….
Radka samozřejmě zamířila ke stánku Bernina, kde obdivovala novou řadu těchto krásných šicích strojů a už se těšila, až některý z nich bude mít možnost vyzkoušet i tady u nás v Čechách 🙂
Také se tu našlo mnoho vystavovatelů s miniaturami… bohužel pro naše Tonnerky byly moc malé – většinou  poměru 1:12 – našli jste tu celé domečky a nejrůznější vybavení do nich… vše krásně zpracované, radost pohledět.

Na třech nebo čtyřech místech se také prezentovala stará technika – paličkování.

Nejvíce mne zaujal tento mladík, který paličkuje z tenoučkých drátků a vyrábí nádherné šperky.

Abychom zmapovaly celou výstavu, vydali jsme se na závěr i do dvou hal určených převážně pro pány kluky (bez rozdílu věku). Má dcera byla zcela fascinována malými vláčky a hlavně všemi těmi detaily kolem železnic. Byly tu haly s RC modely a velkými závody, letadla, letadýlka, vrtulníky, lodě…

Zatímco na před dámskými toaletami v hale 2 byla fronta, tak v těchto dvou halách bylo na dámských toaletách zcela prázdno :-))

 

Když můj manžel viděl fotografie z těchto dvou hal, prohlásil, že příští rok jede s námi (a to prosím není žádný zapálený modelář, je to prostě jen chlap s dětskou duší :-))

 

Ve vstupní hale byla také velká výstava obrazů tvořených technikou airbrush. Moje dcera byla umělci, kteří tuto techniku předváděli, naprosto fascinována a obrazy, které byly téměř k nerozeznání od fotografií, ji velice nadchly. Musela jsem jí slíbit, že k patnáctým narozeninám (pokud zájem neopadne) dostane kurz malování touto technikou.

 

Celkově jsem byla z výstavy nadšená, sice není srovnatelná velikostí se specializovanými výstavami ve Wiesbadenu nebo Dortmundu, ale vzhledem k tomu, že je vlastně od nás „kousek“ a tudíž je možnost na ni vzít i děti, případně manžela na hlídání těch dětí :-)) rozhodla jsem se, že příští rok vypravím na tuto výstavu autobus. Takže pokud budete mít zájem, budu ráda, když za rok pojedete se mnou.

 

Komentáře