Chinois – francouzské pečivo Moučníky

Znáte to – jednou ochutnáte něco dobrého a hned zatoužíte to umět upéct, abyste to doma mohli mít kdykoli… tak to bylo se mnou a francouzskými chinois….

Připravte si kynuté těsto z

100 ml mléka

90g másla

2 celých vajec

50g cukru krupice

300g hladké mouky

100g polohrubé mouky

špetky soli

20g droždí

(nejlépe když to svěříte pekárně, ale kdo nemá, může i ručně…)

Mezi tím si svařte krém z

250ml mléka

100 g cukru krupice

2 žloutků

30g hladké mouky

do hotového krému zašlehejte vnitřek z půlky vanilkového lusku (můžete sice přidat vanilkový cukr, ale prostě ta chuť je jiná, když je to pravá vanilka…)

Já jsem vše rozmixovala a krém udělala v mikrovlnné troubě. Stejně jako v ní připravuji puding či jiné vařené krémy…

Dále si namočte půl sáčku zlatých rozinek do rumu…

Do dna dortové formy zavřete pečicí papír. Část těsta vyválejte na tenko a vložte do formy na dno.

Zbytek těsta rozválejte a potřete uvařenou a vychladlou vanilkovou kaší a posypejte vyždímanými rozinkami.

Zarolujte jako roládu.

Krájejte cca 4 cm dlouhé kousky a řezem skládejte do formy jeden vedle sebe. Pokud vám nějaký krém vyteče dejte ho navrch….

Nechejte dokynout 20 minut.

Troubu nastavte na 170st a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 160st a dopečte cca 20 minut.

Lehce vychladlé potřete cukrovou směsí, kterou připravíte tak, že dvě lžíce moučkového cukru rozmícháte s lžící vody (nebo třeba rumu, pokud vám zbyl z rozinek :-))

Dobrou chuť.

A takhle se povedl Terezce 🙂