Znáte to – jednou ochutnáte něco dobrého a hned zatoužíte to umět upéct, abyste to doma mohli mít kdykoli… tak to bylo se mnou a francouzskými chinois….
Připravte si kynuté těsto z
100 ml mléka
90g másla
2 celých vajec
50g cukru krupice
300g hladké mouky
100g polohrubé mouky
špetky soli
20g droždí
(nejlépe když to svěříte pekárně, ale kdo nemá, může i ručně…)
Mezi tím si svařte krém z
250ml mléka
100 g cukru krupice
2 žloutků
30g hladké mouky
do hotového krému zašlehejte vnitřek z půlky vanilkového lusku (můžete sice přidat vanilkový cukr, ale prostě ta chuť je jiná, když je to pravá vanilka…)
Já jsem vše rozmixovala a krém udělala v mikrovlnné troubě. Stejně jako v ní připravuji puding či jiné vařené krémy…
Dále si namočte půl sáčku zlatých rozinek do rumu…
Do dna dortové formy zavřete pečicí papír. Část těsta vyválejte na tenko a vložte do formy na dno.
Zbytek těsta rozválejte a potřete uvařenou a vychladlou vanilkovou kaší a posypejte vyždímanými rozinkami.
Zarolujte jako roládu.
Krájejte cca 4 cm dlouhé kousky a řezem skládejte do formy jeden vedle sebe. Pokud vám nějaký krém vyteče dejte ho navrch….
Nechejte dokynout 20 minut.
Troubu nastavte na 170st a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 160st a dopečte cca 20 minut.
Lehce vychladlé potřete cukrovou směsí, kterou připravíte tak, že dvě lžíce moučkového cukru rozmícháte s lžící vody (nebo třeba rumu, pokud vám zbyl z rozinek :-))
Dobrou chuť.
A takhle se povedl Terezce 🙂