Lístečky z hedvábí Šperky
Podzim přináší spoustu krásných barev a tak vám přináším návod jak si vyrobit k hedvábným šálám a šálkám také hedvábné šperky. Základem šperků je kousek malovaného nebo batikovaného hedvábí. Můžete zrecyklovat nepovedené kousky malovaného hedvábí nebo si kousek hedvábí (v našem případě hedvábný kapesníček) nabarvit.
Na barvení si připravte barvy na hedvábí, které se fixují parou a mističku s roztokem octa a vody v poměru 1:1.
Namočte hedvábný kapesníček do roztoku octa a vody a důkladně vyždímejte.
Chytněte za jeden cíp a druhým točte tak dlouho dokud vám nevznikne pěkně zamotaný had. Toho zamotejte ještě dokolečka a přichyťte gumičkou, aby se vám nerozvázal.
Dejte hedvábí na plastový talířek a naneste pomocí pipety parní barvy na hedvábí (např. švýcarské One).
Barevný hedvábný zámotek vložte do mikrotenového sáčku, konec zamotejte (neuzlujte) a přes sáček zmáčkněte hedvábí, aby  se barva dostala pěkně dovnitř hedvábí.
Vložte do mikrovlnné trouby na výkon 600W cca 2minuty (záleží na velikosti hedvábí). Hedvábí by se mělo v troubě hodně ohřát (vytahovat jej budete opravdu vařící), ale nesmí dojít k vysušení.
Hotové hedvábí by nemělo pouštět barvu, takže jej jen propláchněte ve studené vodě a vlhké jej vyžehlete žehličkou nastavenou na stupeň bavlna.
Hedvábí barvené parními barvami si zachovává krásný lesk a barvy jsou nádherně zářivé.
Na vyztužení jsem vyzkoušela dva druhy nalepovací fólie – měkčí bílou a tužší průhlednou. Každá má své pro i proti. Obě jsou samolepící a tak stačí jen sundat krycí vrstvu a přilepit na hedvábí a důkladně přihladit. Také lze použít nelepící fólii a nastříkat ji lepidlem ve spray.
U průhledné stačí podložit pod fólii obrázek a obkreslit motiv – například javorového lístku – obyčejnou tužkou. Pro bílou fólii si musíte vyrobit z papíru šablonku a tu pak obkreslit.

Motiv vystřihněte ostrými nůžkami.

Z lícu (vpravo na bílé fólii a vlevo na průhledné) to vypadá takto.

Z rubu takto.

Na bílé fólii lépe vyniknou barvy hedvábí, zatímco na průhledné je zas motiv z obou stran.

Vystřižené motivy lístků konturujte měděnou guttou  (konturou na hedvábí). Na hrot si přidejte 0,3mm hrot (redukci). Tím, že objedete konturou okraje ještě víc zpevníte hedvábí proti třepení.

Stejným způsobem si připravte cca 5cm široké lístky na náhrdelník a 4cm široké lístky na náušnice.

Po zaschnutí kontury se můžete pustit do kompletace. Kromě hotových lístků budete potřebovat komponenty na náušnice, rokail, ketlovací jehly, obruč, oranžové lanko, spojovací kroužky atd.

Menší lístky na náušnice propíchněte jehlou a nandejte na ketlovací jehlu, na kterou jste navlékly rokailové korálky několika velikostí. Připevněte na afroháček. Stejně dokončete oba dva druhy náušnic – jak na bílé, tak na průhledné fólii.
Aby se velký lístek nalepený na bílé fólii na krku neotáčel, rozhodla jsem se jej přichytit na lanko s korálky pomocí dvou kroužků. Proto nejdříve odstřihněte stopku lístku a poté pomocí velké jehly udělejte dírky na zavěšení. Do dírek navlékněte 4mm kroužky a do velkých korálků na lanku 8mm kroužky. Oba kroužky spojte.
Souprava na bílé fólii je sytější a zářivější. U náušnic bohužel hrozí, že si někdo všimne, že směrem k tělu jsou bílé… ale myslím, že to ničemu nevadí.

Průhledná fólie dává naopak šperkům průhlednost a proto jsem zvolila jednoduché zavěšení na obruč. Stonek lístku jsem zatočila dozadu a přilepila kousíčkem oboustranné pásky (určitě by šlo použít i vteřinové lepidlo).

 

Komentáře