
![]() |
Každé oko rádo spočine na hezky upraveném stole. Co si budeme povídat, když jídlo hezky vypadá, máme na něj větší chuť. Proto jsem ráda, že pro vás Mája Marešová – www.melouny.blogerka.cz – připravila názorný postup, který vás seznámí s technikou dekorativního vyřezávání do ovoce a zeleniny. V podstatě se jedná o „kreslení“ nožem do zeleniny / ovoce. |
![]() |
K tomu, abychom mohli začít tvořit, potřebujeme zeleninové nože, ozdobná dlátka a samozřejmě surovinu, v tomto případě vodní meloun. | |
![]() |
Motiv (písmenka) připevníme špendlíky | |
![]() |
a obřízneme je nožem. | |
![]() |
Odstraníme slupku, nejdříve okolo písmenek | |
![]() |
a pak po celé vrchní polovině melounu | |
![]() |
Postupně vyřezáváme jednotlivé lístečky růže. | |
![]() |
Abychom zvýraznili jednotlivé části lístečků, za každým řezem lístečku vyřízneme klínek. | |
![]() |
Takto pokračujeme pořád dokola, lístečky postupně zvětšujeme. | |
![]() |
Stejně postupujeme u druhé a třetí růže. | |
![]() |
Vyřízneme kytičky po stranách melounu. | |
![]() |
Úzkým nožem tvarujeme lístečky tak, že nůž je při řezu více postavený, | |
![]() |
ale zároveň směřuje mírně pod lístečky. | |
![]() |
Hotové lístečky podřízneme, čímž vystoupí na povrch. Laicky řečeno, seřízneme okolo lístečků zelenou slupku trošku do hloubky. | |
![]() |
Na závěr do prázdných míst vyřízneme lupínky. | |
![]() |
Celý meloun můžeme ozdobit zářezy, které provedeme dlátkem ve tvaru „U“. | |
![]() |
Meloun v celé své kráse. Dobrou chuť! |
Komentáře