Dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny Dekorace
Každé oko rádo spočine na hezky upraveném stole. Co si budeme povídat, když jídlo hezky vypadá, máme na něj větší chuť. Proto jsem ráda, že pro vás Mája Marešová – www.melouny.blogerka.cz – připravila názorný postup, který vás seznámí s technikou dekorativního vyřezávání do ovoce a zeleniny. V podstatě se jedná o „kreslení“ nožem do zeleniny / ovoce.

 

 

K tomu, abychom mohli začít tvořit, potřebujeme zeleninové nože, ozdobná dlátka a samozřejmě surovinu, v tomto případě vodní meloun.
Motiv (písmenka) připevníme špendlíky
a obřízneme je nožem.
Odstraníme slupku, nejdříve okolo písmenek
a pak po celé vrchní polovině melounu
Postupně vyřezáváme jednotlivé lístečky růže.
Abychom zvýraznili jednotlivé části lístečků, za každým řezem lístečku vyřízneme klínek.
Takto pokračujeme pořád dokola, lístečky postupně zvětšujeme.
Stejně postupujeme u druhé a třetí růže.
Vyřízneme kytičky po stranách melounu.
Úzkým nožem tvarujeme lístečky tak, že nůž je při řezu více postavený,
ale zároveň směřuje mírně pod lístečky.
Hotové lístečky podřízneme, čímž vystoupí na povrch. Laicky řečeno, seřízneme okolo lístečků zelenou slupku trošku do hloubky.
Na závěr do prázdných míst vyřízneme lupínky.
Celý meloun můžeme ozdobit zářezy, které provedeme dlátkem ve tvaru „U“.
Meloun v celé své kráse. Dobrou chuť!

 

 

 

 

Komentáře