Kalorická bomba tety Elišky Moučníky
Recept na meruňkový koláč je od Michely Vrankové, moc děkuji a určitě zkusím… myslím, že ani s kompotovanými broskvemi to nemusí být špatné :-))

Suroviny na korpus:

200g hladké mouky

125g tuku

365g cukr krupice (lze i krystal)

50g mletých oříšků (já používám vlašské)

1 vejce

Suroviny na náplň:

3x tvaroh

220g cukru

250 ml šlehačky

vanilkový cukr

Další suroviny:

meruňky (kompotované či čerstvé)

meruňkový džus či šťáva z kompotu (lze vynechat)

3x dortové želé v prášku

cukr na ochucení želé

Postup:

Suroviny na korpus smíchám na vále a vypracuji hmotu, kterou uložím do ledničky. Vychladlé těsto vyválím na placku, kterou dám na plech

a upeču do růžova (na fotografii je těsto už moc tmavé!). Peču na 160 °C asi 20 minut.
Mezi pečením si připravím náplň. Šlehačku ušlehám dotuha, přidám tvaroh a cukr a vyšlehám do hladké hmoty.
Náplní potřu upečené těsto. Je dobré chvilku počkat na schládnutí korpusu, ale není třeba, aby byl zcela vychlazený.

Na tvarohovou náplň naskládám meruňky  a strčím buchtu do lednice.

 

S čerstvými meruňkami je buchta lepší, ale pokud nemám, dělám buchtu z kompotovaných meruněk, ty je pak třeba nechat dobře okapat.

Nakonec si připravím dortové želé dle návodu. Dobře vychlazenou buchtu poliji vlažným želé. Je dobré nespěchat a lít želé opatrně, aby se nepromíchalo s tvarohovou hmotou a zůstalo pěkně čiré. Je to ale záležitost estetická, nikoli chuťová, takže pokud se úplně nepovede, nezoufejte, buchta chutná i tak skvěle.

V originálním receptu je želé děláno do meruňkového džusu. Protože doma džusy nevedeme, dělám želatinu buď do vody s cukrem (v případě čerstvých meruněk) nebo do šťávy z kompotu. Obojí chutná moc dobře.

 

Dobrou chuť.


 

 

 

 

 

Komentáře