Obližprst Moučníky
Tento moučník je u nás velice oblíbený, ale přiznám se, že díky velké spotřebě vajec a větší pracnosti ho zařazuji jen vyjímečně… ale určitě za to stojí ho někdy zkusit…  myslím, že si název zaslouží, budete si oblizovat všech deset :-))
Recept jsem si kdysi vystřihla tuším ve Vlastě a dělám jej vlastně jen s malými drobnými obměnami stejně….

Na korpus si připravte:

5 vajec, 100g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100g polohrubé mouky, 50ml oleje, 1 prášek do pečiva

 

Na žloutkový krém: 5 žloutků, 200ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 250g másla, 2 lžíce rumu

Na bílkový sníh: 5 bílků, 280g moučkového cukru

Na posyp: strouhanou čokoládu

Na korpus si našlehejte bílky do sněhu, zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte olej, kakao, mouku s kypř.práškem a nakonec vmíchejte bílkový sníh.

Můj korpus je světlejší než bude váš, nemáme rádi moc kakaové korpusy a tak dávám jen jednu lžíci kakaa.

Pokud chcete mít moučník vyšší (tak jako já), použijte plech cca 36x24cm, ale moje kamarádka Hanka dělá řezy na větší plech a jsou stejně chutné i když jsou nižší – tj. nižší těsto i oba dva krémy….

 

Peču na 180st.

Mezi tím, co se korpus peče si připravím oba krémy. U žloutkového jsem vše zrychlila díky mikrovlnné troubě. Pokud ji nemáte postupujete podle návodu v originál receptu viz výše.

Já si našlehám žloutky s mlékem, vanilkovým cukrem a hladkou moukou.

Dám do mikrovlnky a vlním cca 3 minuty – vždy po minutě stopnu, promíchám a zase vrátím. Výslekdem je hustý krém, který ještě po vyndání z MT vymíchm mixérem dohladka.

Ještě do teplého krému zašlehám máslo.

Vznikne krásně hladký krém.

PS. Netuším proč se všude píše, že se máslo zašlehává do vychladlého krému…. já to dělám vždy takto a nikdy se mi nezdrclo… neumím si představit jak se spojí chladný krém s máslem…. takto je totiž vždy vše za chvilku hotové a krásně hladké….

Krém natřu na korpus. (Opět si nelámu hlavu s tím aby byl korpus úplně vychladlý, prostě vlažný krém na vlažný korpus :-))

Na bílkový sníh si nejdříve bílky vyšlehám, na kamnech si mezi tím připravím hrnec s vodou a začnu ji zahřívat. Do vyšlehaných bílků zašlehám moučkový cukr a přemístím mísu na hrnec s vařící vodou a šlehám a šlehám (toto je nejúnavnější část receptu, protože šlehám cca 8-10 minut)….

kvůli tomuto kroku jsem jednou uvažovala o zakoupení toho drahého mixéru co i zároveň vařil…. nakonec jsem si řekla, že to asi raději odstojím u plotny :-))

 

 

Uvařený sníh poznáte podle toho, že kupičky, které uděláte mixérem krásně drží a neroztékají se…
Sníh natřete na žloutkový krém a nechejte vychladit. Teprve poté postrouhejte čokoládu.
Celý moučník ještě dejte do lednice vychladit a teprve poté podávejte….
Takhle krásně peče obližprst Markéta alias Markýza :-))
PS. V Egyptě dělají všechny moučníky s tímto vařeným bílkovým krémem, protože šlehačkové krémy by v jejich vedru nepřežily….  a musím uznat, že všechny byly výborné….
Komentáře