Zákusek z Kalamaki Moučníky
Nápad na tento nepečený moučník jsem si přivezla z Kréty…
Takový to dezertík nám po skvělé večeři přinesli jako pozornost v malé taverně na břehu moře v Kalamaki při našem putování po Krétě. Byl jednoduchý a chuťově skvělý, že jsem si řekla, že to musím hned doma vyzkoušet….

A protože jsem doma hned neměla stejné ingredience, použila jsme místo světlých sušenek tmavé a místo strouhaných ořechů na posyp čokoládovou rýži. Ostatní jsem odhadla podle chuti….

Takže pokud to chcete taky zkusit připravte si dva balíčky sušenek Be-be, dva vanilkové pudingy, 650ml mléka, dva vanilkové cukry, jeden lipánek a jednu smetanu na šlehání a případně strouhané ořechy nebo čokoládu.

Pekáč vyložte be-be sušenkami. Já měla malý pekáč a proto jsem dělala dvě vrstvy pudingu, pokud budete mít větší pekáč vyskládejte na dno celý balíček sušenek.
V mikrovlnné troubě (nebo jak jste zvyklé) si uvařte dva pudingy a jeden vanilkový cukr v 650ml mléka. Ještě do teplého pudingu zašlehejte jeden větší Lipánek.
Vrstvu sušenek pokryjte pudingovým krémem. Pokud máte menší nádobu, dejte jen polovinu krému, položte další vrstvu sušenek a až na ně dejte druhou polovinu. Při použití většího plechu dejte rovnou všechen krém (tak jak to mají v originálu z Kalamaki).

Na pudingovou vrstvu opět dejte vrstvu sušenek a ušlehejte si jednu smetanu na šlehání s vanilkovým cukrem. Opravdu není nutné více sladit – ty dva vanilkové cukry plus sladkost sušenek a Lipánku naprosto stačí.

 

Šlehačku navrstvěte na sušenky a posypte ořechy či čokoládou.

Pokud použijete velký plech doporučuji ušlehat dva kelímky šlehačky.

Dejte do ledničky na alespoň dvě hodiny. Podávejte vychlazné. Kali orexi neboli dobrou chuť.

 

Komentáře