Jarní ubrus sypanou batikou Textilní nápady

Autorka článku Eliška Fuchsová s přechodem na letní čas  zjistila, že je třeba sundat ze stolu vánoční ubrus a vyrobit něco nového :-))

Sypanou batiku jsem už sice na stránkách představila, ale autorka článku narozdíl ode mne nepoužívá mikrovlnou troubu a tak třeba bude inspirovat i vás, kteří MW nevlastníte.

 

Budete potřebovat bavlněné plátno (100×40 cm), organtýn nebo fáčovinu (50×20 cm), batikovaní barvu zelenou, zelené, žlutou a oranžovou barvu na razítkování textilu a razítka kytiček.

Doprostřed velkého pruhu bavlny vystřihněte díru cca 45x 15 cm, tedy o něco menší, než je pruh organtýnu. Jestli se vám nechce měřit, kde je střed pruhu, stačí ho složit na čtvrtiny, v jednom rohu pak budete mít přesný střed.Pak všechny okraje (tedy i vnitřek díry) olemujte.

Po olemování (oragantýn nemusí být tak pečlivě, kraj nebude nikde vidět) přišijte malý pruh na velký tak, aby se vlastně vytvořila výplň do „okýnka“.

Pokud nemáte látky zbavené apretury, je čas je teď poněkud přemáchnout, aby se dal ubrus lépe batikovat.

Když si nechci ušpinit celou kuchyň, batikuji v jedné misce a jednom hrnci.

Do skleněné misky (nejlépe se myje od barev) dejte namočenou látku a sypte barvu přímo z pytlíčku. Občas látku promačkejte a otočte, ať se barva dostane všude a nevzniknou bílá místa.

Potom zavažte nabarvenou látku do igelitového pytlíku, případně do dvou, a položte do hrnce s vařící vodou. 
Pod pokličkou, aby látku stále prohřívala vařící pára, vařte ubrus cca 20 minut. 
Po vyndání postupujte klasicky se vším ždímáním a máčením v octové vodě.

Po usušení a vyžehlení už nechte jen zelený ubrus trochu vykvést razítky kytiček ve veselých jarních barvách. Já jsem razítkovala přísně symetricky, ale určitě to u vás na stole může kvést i nahodile.

Pokud se vám  postupy lElišky líbí, můžete teď nově najít její výrobky i na Fleru.

Komentáře