Cesta z města Textilní nápady
Na Výstavě Kreativity jsem měla tu čest se osobně seznámit s Janou Ingrišovou, kterou znáte z mých stránek prostřednictvím několika skvělých článků, které již pro vás připravila… a ihned mne zaujalo triko, které měla na sobě – skvěle kombinovala techniku razítkování a sítotisku… a jsem moc ráda, že Jana byla tak hodná a připravila pro vás skvělý postup.

Budete potřebovat: 

  • bavlněné tričko
  • šablonu na sítotisk se stěrkou + barvy na sítotisk –
  • dřevěná razítka, tenká fixa
  • krycí barvy na bavlnu (Pokud zvolíte světlé tričko, nemusí být barvy krycí.)
  • nůžky, samolepící tapetu a lepící pásku
  • gelové pero na textil
  • kuchyňskou houbičku na nanášení barvy na razítka
  • noviny a kartón na podložení, aby barva neprosákla na druhou stranu trička
  • pečící papír a žehličku na závěrečnou fixaci barev

Než začnete pracovat, obkreslete si zadní i přední část autíčka na samolepící tapetu a tvary vystřihněte. Budete je potřebovat na přelepení autíčka později a šablonka už bude plavat ve vodě.

Vyžehlené tričko si vypodložte novinami, aby barva neprosákla na druhou stranu, pak otiskněte přes sítotiskovou šablonu bílou barvou autíčko. (Tentokrát jsem pro obrázek zvolila zadní stranu trička. Zdálo se mi, že je tam pro „cestu z města“ větší a po oblečení rovnější plocha). Pokud budete též tvořit obrázek na zadní straně trička, vypodložte raději tvrdším kartónem, protože nerovnost lemu výstřihu do V vadí při razítkování.) Popis techniky sítotisku je zde.
Šablonu sejměte a nezapomeňte ji omýt ve vlažné vodě se saponátem.
Po částečném zaschnutí barvy (můžete urychlit fénem) zalepte zadní část autíčka samolepící tapetou, kterou jste si před začátkem práce připravili, a lepící páskou si vytvořte „paprsky“ za autíčkem.
Každé políčko postupně orazítkujte dřevěnými razítky domečků. Pozor na okraje! Abyste nepřetáhli, nalepte si na některá místa, kde je to potřeba, další lepící pásku. I když to asi na fotce není úplně dobře patrné, je každé políčko orazítkováno jinou barvou.
Po částečném zaschnutí barev sloupněte lepící pásku. Některé domečky můžete lehce „poopravit“ černým gelovým perem na textil.
Přelepte přední část autíčka samolepící tapetou.
Lepící páskou vytvořte před autíčkem „cestu“.
Každé políčko potiskněte dřevěnými razítky kytiček.
Po částečném zaschnutí barev pásku sloupněte. Nechte barvy zaschnout nejlépe do druhého dne a pak zafixujte žehličkou na stupeň BAVLNA přes pečící papír.
Pokud vám jako mně bude líto přední strany trička, že zůstala prázdná, protáhněte lepící páskou „cestu“ na přední stranu trička
Dorazítkujte dřevěnými razítky ve stejných barvách a tvarech jako na zádech. Chcete-li mezi kvítky udělat ještě puntíky, stačí na to obyčejná tenká fixa a její spodní konec, který si namáčejte v houbičce s barvou.
Zadní strana trička.

Hezkou cestu z města vám přeje Jana Ingrišová alias Gríša.

 

Trika, sítotiskové šablony, barvy i razítka můžete samozřejmě objednat v našem e-shopu.

Komentáře