Vyplétané náušnice s korálky Šperky
Zajímavou kombinaci techniky gizmo spolu s proplétáním nitek pro vás připravila Veronika Nováková, jejíž obchůdek můžete najít na Fleru.

Na výrobu vyplétaných náušnic si připravte:

  • gizmovací kolotoč nebo silnější pevný drát, příp. pletací jehlici    měděný (nebo jakýkoli jiný) drát o průměru 0,6 a 0,8mm
  • barevnou nit nebo tenkou vyšívací bavlnku
  • dřevěné korálky
  • ketlovací nýtky a afroháčky či jiné náušnicové zapínání
  • ketlovací a štípací kleště, nůžky

Začněte výrobou 2 spirálek: vezměte drát průměru 0,6mm a naviňte jej na gizmovací kolotoč nebo pletací jehlici. Délka spirálky by měla být cca 8-10cm podle požadované velikosti náušnice.

Až budete mít připraveny dvě stejně dlouhé spirálky, vezmete drát průměru 0,8mm a štípačkami ustřihnete dva kousky o délce zhruba o 2cm delší než jsou spirálky.

Na jednom konci drátu udělejte kleštěmi očko a drát prostrčte spirálkou.

V dalším kroku vytvarujte do kapky a vyčnívající konec drátu otočte kolem počátečního konce s očkem, tak tvar zafixujete.

Prsty pak ještě kapku pěkně dotvarujte.

A nyní můžete čačít s vyplétáním. Nit neodstřihujte, navíjejte rovnou z cívky, nestane se vám pak, že vám dojde nit ještě před dokončením díla. Navíjet začněte hned od kraje, asi do délky jednoho centimetru omotávejte nit kopírováním spirály na drátě. Pevně utahujte

Následně omotávejte slzičku, jako byste namotávali nit na špulku, a aby vznikala kýžená „pavučinka“, postupujte následujícím způsobem: veďte nit dolů zhruba za polovinu slzičky (zelená značka), „zasekněte“ za jednu otočku spirálky a znovu veďte nit nahoru k červené značce, odkud jste vyšli- pozor ale, nezaseknete do stejné otočky, ale těsně vedle (na obrázku pod). Pak veďte nit opět dolů a zasekněte těsně vedle již obsazené otočky (na obrázku doleva). Slzičku omotávejte dokola jako špulku a vždy po zaseknutí nitě pěkně utáhněte.

Postupujte takto dále, dokud nebudete končit nití zhruba zase 1cm od konce slzičky. Pak už jen omotejte zbytek spirálky nití stejně jako na začátku. Utahujte, aby se vám pavučinka nerozpletla. Na konci nit odstřihněte a začátek i konec začistěte, aby konce nitě nevyčnívaly.

Můžete ale udělát výplet i řidší, tzn. budete zasekávat nit pouze ob-otočku, pavučinka tak lépe vynikne zejména v místech, kde se nitky kříží.
Nyní si připravte korálky a nýtky. Každý korálek přiketlujte k pružince v požadovaném místě. Nakonec už jen připevněte afroháčky a náušničky jsou na světě.
Komentáře