Deka Bernina Textilní nápady
Radka je hlavní „velitelkou“ Bernina Clubu v Českých Budějovicích a spolu s ostatními členkami se rozhodly na PPM ušít klubovou deku. Když ji ukázala na Facebooku psali jste, že by bylo dobré ukázat jednotlivé části – tzv. bloky a popsat jak jsou dělané….
Výšivka je udělaná na šicím stroji Bernina 830 s vyšívacím rámem. Krejčovský metr je skutečný reklamní textilní metr částečně našitý.
Na stejném šicím stroji s vyšívacím rámem jsou udělané i rohy deky. Schválně si tipněte jak dlouho trvá vyšití takového vzoru… zítra doplním, takže máte chvíli o čem přemýšlet… :-))
Na tomto bloku byla použita patka na našívání šňůrky – u Berniny je to patka č.21.

Kanálek na přední části a drážka na spodní části patky slouží  na přesné vedení dekorativní šňůrky a přišití vyšívacím stehem nebo cik-cak stehem.

Zde je použita přítlačná patka regulátoru stehu BSR, která reaguje na pohyb látky pod patkou, čímž reguluje rychlost šití. Tímto způsobem je udržována nastavená délka stehu nezávisle na pohybu látky.

Dále je použita  patka č.43 na našívání šňůrky. Našívá se jako volné  quiltování bez podavače. Na práci této patky se můžete podívat v tomto videu.

Na šití kruhů je použito kružítko č.83 šití do kruhu, můžete použít dekorativní stehy nebo abecedu.

Na práci s ní se můžete podívat na tomto videu.

Vlčí máky jsou udělané stejně jako ovečky – zatkané ovčí rouno technikou punching – budete potřebovat speciální nástavec s pěti zatkávacími jehlami. Při zatkávání se samozřejmě nepoužívají nitě.
Tento blok je vlastně takovou malou ukázkou  vyšívacích stehů, které stroje Bernina nabízí –  použita je patka č.1 nebo č.20 vyšívací vzory z nabídky šicího stroje.

Práci s těmito patkami můžete vidět na tomto videu.

Na tomto bloku je použita technika trapunto – použita patka č.1 a BSR č.42 volný quilt
Na vyšití písmenek z abecedy je použita patka č.1 z nabídky šicího stroje a na přišití zipu byla použita patka č.4 – viz video.
Další blok je vtipně pošitý různými knoflíky… můžete je samozřejmě přišívat ručně, ale Bernina je i na toto vybavená – patkou č.18 na přišívání knoflíků – práce s ní můžete vidět na videu.
Technikou našívání šikmého proužku pomocí  dvojjehly je našitý keltský uzel.
Okvětní lístky tvoří vlastně neprostřižené knoflíkové dírky vyšité patkou č. 3A  – práci této patky můžete vidět na tomto videu.

Stonky jsou našité stejnou patkou na našívání šňůrek č.43 o které je zmíněno již výše.

Blok vyšitý pomocí patek č.30, 31, 32, 33 a patky č.42 BSR volný quilt.
Básničku vymyslela děvčata z klubu a vyšila ji pomocí patky číslo 20 – šilo se  přes papír a po vyšití písmen se papír vytrhal.

Práci s touto patkou můžete vidět zde.

Použita patka č.5 ažurový vzor + patka č.1 vyšívací vzory. Práce patky můžete vidět na videu.
 Zde byla použita patka č.16 na řasení látky. Patka nařasí jednu vrstvu látky a současně ji může přišit k druhému  nenařasenému kusu látky. Práci s touto patkou můžete také vidět na videu.
Korálky jsou navlečené na šňůrce a přišité cik-cak stehem za pomoci patky č.12.
Použitá patka č.59 má na spodní straně dvě drážky, které  umožňují našívání a sešívání šňůr. Tuto patku můžete vidět na tomto videu.
Tak a tady je deka ve své plné kráse….

 

patka č.5 ažurový vzor + patka č.1 vyšívací vzory
Komentáře