Sítotisk podruhé Techniky / Textilní nápady

Občas mi bylo vyhrožováno, že mi něco nebude opakováno dvakrát… já tak nevyhrožuji a naopak si myslím, že opakování je matkou moudrosti a protože mi od vás chodilo hodně dotazů k použití sítotiskových šablon MY STYLE, rozhodla jsem se zpracovat postup ještě jednou a doplnit různé postřehy a vychytávky….

Sítotisk pomocí lepících sítotiskových šablon jsem vám již na stránkách představila.

Jedná se o velice jednoduchou a přitom efektní formu přiblížení této klasické techniky opravdu všem, kteří o ní mají zájem.

Firma Rayher dostala na veletrhu Paperworld 2011 za tento nápad ocenění, které ji částečně zavázalo i k tomu, aby produkovala průběžně  stále nové motivy.

 

Šablony jsou adhezní – tj. lepidlo je takové, že umožňuje opakované nalepování šablony na textil.

Ten, pokud máte tu možnost, nejdříve vyperte, přeci jen, bez apretury materiál lépe přijímá barvu.

Poté jej vyložte novinami nebo kartonem (ale pozor na přehyby apod. papír nebo  karton, kterým vyložíte triko musí být krásně hladký, protože všechny nerovnosti podkladu by se mohly zkopírovat na obrázek) .

Pro klid při práci doporučuji kraje šablony ještě přelepit žlutou krycí páskou – klidněji se vám bude pracovat.

Přímo na šablonu – na fialové plné plochy naneste sítotiskovou barvu určenou přímo na tuto techniku.

Asi by šla použít i klasická textilní barva, ale mohlo by se stát, že hustší barva by rychleji ucpala jemné síto a šablona by se zničila… a protože sítotiskové barvy stojí stejně jako klasické textilní barvy, není myslím šetření na místě :-))

 Stěrkou, která je součástí každého balení šablony, roztírejte barvu přes motiv.

Barvu roztírejte tak dlouho, dokud nejsou zaplněna všechna prázdná místa na šabloně. Barvu si můžete průběžně na fólii přidávat. Pokud na konci zjistíte, že vám chybí vyplnit jen malé místečko uprostřed motivu, můžete si nanést barvu přímo na stěrku.

Zkoušela jsem také použít šablonu ihned bez umytí – jde to, ale musíte být opatrní, aby jste si při přelepování neumazali  triko od šablony… a také doporučuji použít jen jednu barvu a hodně rychlou práci, aby nehrozilo zasychání barvy na šabloně.

Pokud chcete mít jistotu, určitě po odlepení šablony z trika ji ihned namočte do lavoru s teplou vodou do které jste přidali trošku saponátu.

Přebytečnou barvu stačí odstranit rukou nebo jemnou houbičkou. Určitě šablonu nemuchlejte a neperte tak jako spodní prádlo… sice to přežije, ale se zmuchlanou šablonou se hůře dále pracuje :-))

 

Po odstranění šablony a jejím namočení do vody je obrázek vlastně hotový. Určitě vyndejte noviny z trika, aby se vám třeba k triku nepřilepily (ušetříte si tak práci s jejich strháváním :-)).

Pokud nebudete sypat flitry, nechejte 24 hodin dobře zaschnout.

 

Pokud se rozhodnete využít flitrů, sypejte je rovnou do mokré barvy – stejným způsobem jako když cukrujte bábovku.

Použití flitrů jsem zpočátku považovala jen za efekt do prvního praní, ale mile mne překvapilo, že i po několikerém praní se motivy stále třpytí – sice je vidět, že postupně se třpytky opírají, ale stále tam nějaké jsou a vypadá to dobře….

Umytou šablonu sušte na staré bavlněné utěrce a pokud ji chcete použít ihned tak ji i osušte bavlněnou utěrkou (nikoli papírovou, protože papír zanechá na lepící vrstvě žmolky, které snižují další lepicí schopnost šablony).

Pokud chcete šablonu uschovat pro další použití (kterých při dobré péči o šablony může být opravdu hodně) nalepte si ji nejlépe na nerozevřené kancelářské fólie nebo jinou hladkou fóliovou plochu.

 Druhý den vyklepejte z trika přebytečné flitry a triko zažehlete přes pečící papír žehličkou nastavenou na bavlnu. Pokud chcete na motivu udělat nějakou část jinou barvou, je dobré pro většinu zvolit světlejší barvu (zde červenou), nemusíte se pak bát, že druhá barva případný přesah nepřekryje….

Lze také vyzrát na nechtěnými částmi motivu – tak jako v případě jelena v říji na motivu ženské hlavy – stačí motiv přelepit žlutou krycí páskou….

Volba motivů je bohužel dána mentalitou výrobce… taky jsem nepochopila co tam dělá ten jelen… ale nejspíš to je nějaká německá tradice :-))

A takto vypadá motiv bez jelena a taky bez ptáků :-)) Autorka trika (jedna z účastnic kurzu v Chlumci nad Cidlinou) očividně nefandila zvířatům :-))

 

 Také se vám občas může stát, že si i přes pečlivé oblepení kraje šablony nechtěně uděláte flíček mimo motiv….  i na to se dá vyzrát – nechejte obrázek zaschnout a poté nalepte šablonu kousek posunutě tak, aby část motivu překryla flíček a jen to přes to místo dejte barvu.

Také je dobré při odlepování šablony dobře kontrolovat, zda máte všude naneseno dostatečné množství barvy. Pokud to zjistíte ve chvíli, kdy ještě část šablony je přilepena na triku, můžete se pokusit šablonu přilepit zpět na místo a přidat barvu přes šablonu…

Ale může se stát – tak jako se to stalo Viole – že si to uvědomíte až poté, kdy je šablona kompletně dole. V tu chvíli už nemá cenu se pokoušet ji přilepit přesně zpět na stejné místo….

Musí prostě nastoupit tenký štětec a trpělivost a stejnými barvami prostě motiv domalujete…

tady je důkaz o tom, že to jde….

 

Veškeré materiály – tj. šablony, barvy, třpytky pro techniku MY STYLE, ale také třeba trika můžete objednávat v našem e-shopu.

 

Komentáře