Domácí mozzarella Různé nápady z kuchyně
Mozzarella je sýr, který buď milujete nebo vám připradá takový nijaký…. já a moje dcera patříme do první skupiny. A proto, když jsem na netu našla návod na výrobu domácí mozzarelly, neváhala jsem ani minutu…. 

Kromě dvou litrů domácího kravského nepasterizovaného mléka, které pokud nemáte přímo vlastní stračenu doma pořídíte v tzv. mlékomatu (takový prodejní automat, kde si můžete za 16Kč stočit litr nefalšovaného mléka přímo od kravičky), budete ještě potřebovat kyselinu citronovou, sůl a syřidlo.

To se jen tak běžně nekoupí, ale zkuste se nejdříve poptat ve větších drogériích, ale pokud neuspějete, můžete jej objednat přes net (ale kvůli poštovnému se vyplatí, když vás bude víc na jednu objednávku). Já ho objednala u TOKO Agri a kromě syřidla jsem přidala i teploměr, který také bude třeba.

2 litry mléka nalijte do hrnce a přidejte jednu čajovou lžičku kyseliny citronové.

Pomalu míchejte a zahřívejte mléko, občas změřte jeho teplotu.

Po dosažení 38st vypněte plamen (při použití elektrické plotýnky vypněte a přendejte na vedlejší plotýnku).

Přidejte půl lžičky syřidla a míchejte.

Nejprve se bude zdát, že se nic neděje….

Nepropadejte panice…. míchejte….

Asi po dvou minutách se najednou (a vcelku rychle) srazí mléko a oddělí se syrovátka.  Míchejte a nechcejte ještě cca tři minuty srážet….

Poté přeceďte přes cedník. Syrovátku nevylévejte, budete ji ještě část potřebovat.

Nechejte dobře okapat.

Po okapání ještě mírně vyždímejte v ruce. Většinou již v této chvíli je hmota mírně vychladlá. Aby se nám ale dobře formovala je nutné ji opět zahřát.
Na zahřátí můžete použít mikrovlnku – stačí na cca půl minuty (dle výkonu MT). Ohřátá hmota by vás neměla pálit do rukou, ale být příjemně teplá.
Modelujte kuličky (dejte si pod sebe misku, protože z hmoty se ještě může uvolnit tekutina).
Z dvou litrů mléka se podařilo vyrobit 284g mozzarelly.

Část syrovátky nalijte do krabičky s víčkem, přilijte stejné množství převařené vody a přidejte lžičku soli. Do tohoto nálevu nanskládejte vytvarované kousky mozzarelly.

Skladujete v ledničce.
Jak dlouho vydrží netuším, u nás vydržela necelý týden a byla pryč… :-))  Nejlépe je nakrájet ji na plátky a proložit kousky rajčat…

Protože mozzarella sama o sobě opravdu nemá moc výraznou chuť, je nutné ji tu chuť dodat – nejlépe olivovým olejem (a tady doporučuji pořídit opravdu kvalitní olej – naší jedničkou je olej ORO. Pokud jste doposud měli s olivovými oleji problém a cítili jste pachuť při jejich konzumaci, doporučuji ochutnat…  ochutnávky budou mj. na VÝSTAVĚ KREATIVITY v Dubči u stánku firmy Jerez a Malaga, kde jsem ho zakoupila na podzim…

a pak už jen stačí trocha čerstvě umletého pepře a sůl…. ještě by se hodila bazalka, ale bohužel ne vždy se mi podaří sehnat pěknou čerstvou v květináči…. asi budu muset začít studovat jak ji lze pěstovat doma tak, aby průběžně dorůstala….

 

podáváme s čerstvým pečivem, kterým po vyjedení sýra a rajčat i vytřeme talíř, protože olivový olej ORO je chutný i samotný… :-))

Komentáře