Slaný dort Různé nápady z kuchyně

Jste po vánocích přeslazení a přesto chystáte narozeninovou oslavu a rádi by jste udělali i dort?? Zkuste třeba slanou variantu….

Ručně nebo v pekárně si připravte těsto z 280 ml vody, lžíce medu (nebo dvou lžiček cukru), 2 lžiček soli, lžičky kmínu, půl čerstvého droždí (nebo odpovídající množství sušeného) a 500 g hladké mouky.

Těsto nechejte v pekárně propracovat a nakynout. Poté vyndejte do dortové formy, které dno vystelte pečicím papírem. Já mám pouze skruž, takže jsem nastavila velikost 24cm a postavila ji na plech vystlaný pečicím papírem.

Těsto nechejte ještě dokynout cca 20minut. Poté upečte – 180st cca 30 minut.

TIP: Pokud nechcete péct vlastní základ, můžete koupit buď kulatý chleba (ale je nutné mu okrájet kůrky) nebo můžete udělat hraný dort z toustového chleba – kdy jednotlivá patra tvoří plátky toustového chleba, které skládáte ve tvaru čtverce 2×2 plátky. Příklad použití toustového chleba je například u DORTU PIVO.

 Připravte si pomazánky – je jen na vás jaké – já použila česnekovou, salámovou a nivovou. Základ rozkrojte. Jednotlivé vrstvy slepte dostatečným množstvím pomazánky. Dort nesmí být moc suchý, potom by hostům neklouzal do krku :-))

Zakulacené „víčko“ na dort již nedávejte, poslední vrstvu tvoří pomazánka.

Na obalení boků a vrchu si nastrouhejte sýr. Moc dobře vypadá a chutná Jadel.

 Ozdobte dle libosti – třeba kornoutky ze šunkového salámu….. Důležité je, aby ozdobného materiálu bylo dostatek, abyste při porcování mohli každému něco k jeho kousku přidat…. Ze salámů můžete dělat i ruličky. A ze sýra růžičky. Je to velice snadné. Rozkrojit, položit na sebe a zamotat. tady je první hotová. Stejným způsobem jako sýrové růžičky můžete udělat do středu růžičku z pepřového salámu, jen použijte více půlek salámu, aby byla dostatečně bohatá. Svíčka je ze dvou sýrových tyčinek a plamínek je přilepená mozarella. Dozdobte vajíčky, zeleninou….. A tady je hotový v plné kráse. Tento jsem dělala před dvěma lety.

 

Komentáře