Test domácích pekáren Vlog
  MF dnes mne v říjnu oslovila, zda bych nemohla být jedním z porotců testování domácích pekáren… a protože jsem majitelkou tohoto zařízení již několik let (tuším, že pekárnu jsem zakoupila začátkem roku 2005), ráda jsem pozvání přijala.
 

Test se konal v centru Centru energetického poradenství PRE v Jugmanově ulici v Praze. Testovalo se dvanáct pekáren.

Testování technických parametrů domácích pekáren prováděl Institut pro testování a certifikaci, a. s. Zlín v říjnu a v listopadu 2010. My jsme jako porota hodnotili chuť a kvalitu upečeného chleba.

Když jsem dorazila na místo, již se ve všech pekárnách pekly první chleby ze směsi.

 

A toto z pekáren vylézalo. Protože lidé z MF, kteří pekárny obsluhovali, nikdy s pekárnami neměli osobní zkušenost, zdály se jim první chlepy takové nějaké malé….

Musela jsem jim říci, že jsou prostě sražené, nevykynuté, nepovedené… že takové končí rovnou v koši….

 

Podobný tvar „vyplivly“ všechny testované pekárny…. tudíž bylo jasné, že není chyba ve stroji, ale ve směsi….

 

… za chvíli byla objevena chyba – všechny nakoupené směsi byly dva měsíce prošlé – tj. droždí, které obsahují již nefungovalo…..

 

Jednou z porotkyň byla paní z Labety a ta byla překvapená, že obchodní řetězec Lidl nabízí prošlé směsi…. tudíž to je rada i pro vás – při nákupu směsí „nekřečkujte“ … i toto je zboží, které může lehce projít a zkazí vám celý výsledek vaší práce….

 

Druhá várka se pekla klasicky z hladké mouky – velice jednoduchý recept – kromě hl.mouky se přidala jen voda, kmín, cukr, sůl a sušené droždí.

 

Všechny upečené chleby se vážily a zapisovala se každá drobnost.

  Během testování nás fotil Lukáš Procházka z Mladé fronty… kdy článek vyjde netuším, redaktorka se mi již bohužel neozvala, jediný kdo mne dále kontaktoval byla pracovnice z PRE, která mi poslala výsledky testů, za což ji moc děkuji.
  Vše také natáčela Česká televize – pro pořad Černé ovce. Video si můžete přehrát v archivu.
  A tady jsou již povedené chleby z druhé várky.
  Hodnotilo se vše – vůně, struktura, vzhled, chuť apod… jako ve škole 🙂

A jak to dopadlo se můžete podívat zde.

 

A já vím, jakou novou pekárnu si koupím, protože moje stařičká Eta již začíná dosluhovat…. :-))

A jak vidíte… značce zůstanu věrna…. :-))  a navíc se mi bude vzhledem hodit do kuchyně 🙂

 

A pokud vás zajímají moje ověřené recepty pro domácí pekárny, doporučuji projet rubriku Recepty pro domácí pekárny.

 

PS. Protože již třetí rok jsem majitelkou pekárny ETA Delicca mohu jen vřele doporučit. 

 

 

Komentáře