Niky adventní kalendář Tvoření s dětmi

Nika už několik týdnů plánovala jak si vyrobí adventní kalendář. Nejdříve prolistovala sešit TOPP s nápady na Adventní kalendáře, ale nakonec se rozhodla pro vlastní verzi.

 Připravila si plátno, plsti, dřevěné výřezy čísla… a bavlnky, protože původně myslela, že bude plstěné kapsičky našívat ručně….  jenže Nika míní a příroda, resp. čas mění….

A protože se do výroby pustila na poslední chvíli (trošku jsem za to mohla i já, protože jsem přislíbila pomoc a stále nebyl čas…), tak jsme vytáhli šicí stroj…

Nejdříve sešila plátno tak, aby výsledný pruh byl z dvojité látky.

Švy obrátila dovnitř a jednu z kratších hran sešila z lícu. Pomáhala si sežehlením švů žehličkou.

 Žehličku také použila na založení vrchního kraje každé kapsičky. Nicméně následně zjistila, že to není to pravé ořechové, protože byť měla původně plsť nastříhanou pěkně podle papírových šablon, teplem žehličky se vytáhla do stran.

Následovalo našpendlení kapsiček na podkladovou látku. Šlo jí to hezky, ale když zavolala, abych jí pomohla přenést našpendlenou látku ke stroji, zjistila jsem, že si přišpendlila vše i k prostěradlu :-))

Takže se špendlilo nanovo.

Na přišití kapsiček si Nika vybrala ozdobný steh, je to lepší, protože u něj není tak očividné, když trošku „ujede“ tak jako u rovného stehu.

Na zavěšení na ramínko jsme vymyslely zapínání na knoflíky. Samozřejmě, že by to šlo přímo na ramínko našít, ale takto lze kalendář sundat a jednoduše schovat na příští rok.

Kdo si neporadí s knoflíkovými dírkami, může našít patentky nebo suchý zip.

l

Na lepení překližkových číslic, které seženete u nás v e-shopu, jsme použily lepidlo na textil od Ceys.

Doporučuji do každé kapsičky dát kousek pečícího papíru, protože když Nika nandala na dřevěnou číslici více lepidla, mělo to tendenci protéct a přilepit až na látku… toho jsem si naštěstí včas všimla a odlepila dokud nebylo lepidlo zaschlé.

 Při lepení zvědavě asistoval i nás kocour 🙂 Tak a v osm večer posledního listopadového dne bylo hotovo. Jen jedna malá chybička se vloudila, ale myslím, že má své kouzlo….

Nika šla spát a na mne čekalo naplnění kapsiček…

 Ještě v detailu nápad s knoflíky – protože jsme neměly žádné hezké knoflíky, nalepily jsme na černé obyčejné po přišití na látku kolečka vystřihnutá z plsti. Dřevěná čísla lze samozřejmě nabarvit, ale nám se líbily takové jaké jsou…. A tady je kompletní kalendář zavěšený na madlu od skříně.

 

Komentáře