Záplaty nezáplaty Textilní nápady
Objevila jsem v archivu svých fotek jeden nápad, který jsem realizovala již dříve… třeba se vám také bude hodit…
Na počátku byla díra… na riflích, které byly opravdu pěkné a nějak se mi nechtělo ji přeplácnout obyčejnou záplatou…
Zela opravdu strašivě.. nicméně zející nitě mi napověděly… že by jse toho třepení dalo využít…. zvolila jsem techniku, které se říká šitá žinylka, protože výsledek je jemný na dotek stejně jako žinylková příze…
Rozpárala jsem nohavice v krajním švu a připravila si oranžovou látku (to proto, že štepování kalhot bylo také oranžové, tak aby to ladilo…)

Z látky jsem nastříhala pruhy – na jednu nohavici tři pruhy látky široké jako přední díl nohavice…. Na látku jsem si nakreslila čáry, podle kterých jsem chtěla prošívat.

Původně to mělo být jen prošití, ale když jsem to strčila do stroje, napadly mne srdíčka…

Z vnitřní strany jsem tři vrstvy oranžové látky přišila k vrchní riflové tak, že jsem  nejdříve obšila tvar srdíčka a pak jej prošila – udělala jsem přes něj rovnoběžné prošití cca 1,5cm od sebe.

Po prošití jsem ustřihla zbývající látku kolem dokola, nechala jsem cca 1cm přečnívat a ten jsem zaentlovala.

Sešila jsem boční švy.

Z lícu jsem pomocí nůžek prostřihla každý prošitý proužek uprostřed – všechny látky kromě té poslední oranžové… tj. vrchní riflovou a dvě oranžové látky.

 

Pomocí drátěného kartáče jsem vyčesala nitě a roztřepila kraje. Poté jsem vyprala a po vyprání ještě jednou pročesala….

 

PS. Napadlo mne, že  by to chtělo ještě fotku zevnitř, kterou bohužel nemám…. musím si vzpomenout, komu jsme tyto rifle věnovali a možná se mi podaří dofotit…. sami vidíte podle vzhledu Dominiky, že je to akce z cca roku 2006 :-))

Stejnou technikou je dělaná i tato kabelka. Vrchní látka byla použita s potiskem květů a podložena několika vrstvami oranžové jednobarevné látky.

PS. Fotka nic moc, ale slibuji, že přefotím :-))

 

https://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/13-dusena-ryze
Komentáře