Mýdla a formičky na pečení Dekorace
Na výrobu mýdel občas stačí jen domácké vybavení. Takže pokud nechcete zpočátku investovat do forem, poradím vám jak na to…
Místo forem si připravte různé plastové kelímky nebo výlisky. Výlisky jsou od perníčků a kelímky od nějaké jogurtové pochoutky.
Budete potřebovat  mýdlovou hmotu – bílou nebo průhlednou, případně obě dvě 🙂
Hmotu nakrájejte na kostičky a dejte do nádobky (můžete použít hrneček
Rozpusťte ji buď v nějakém hrnci na kamnech nebo můžete použít i mikrovlnou troubu. Stačí pár sekund. Hmota se nesmí vařit, musí se jen zahřát, aby se rozpustila.

Nalijte hmotu do formiček – můžete ji v nádobě ovonět nějakou vonnou esencí nebo třeba přidat skořici, která nejen hmotu ovoní, ale i obarví dohněda.

Ztuhlé mýdlo vyklopte z formy a vykrojte pomocí vykrajovátka na pečivo tvar.

Vraťte vykrojené mýdlo zpět do formičky a do vzniklého prostoru nalijte mýdlovou hmotu odlišné barvy nebo dokonce odlišného druhu – tj. do neprůhledné hmoty průhlednou a obráceně.
Kulaté mýdlo je odlévané do kelímku od jogurtu.
Rozpustila jsem zbytky z mýdlové rolády – tj. modrou průhlednou a kousky bílé a přidala průhlednou mýdlovou hmotu. Vznikla jakási poloprůhledná modrá….
Vykrojený kus jsem vráťte zpět do kelímku a vykrojený tvar jsem dejte do druhého kelímku.
Zalijte modrou hmotou.
Protože formy z kelímků apod. nejsou tak přesné jako originální formy na mýdla se může stát, že díky nerovnému povrchu mýdlo trošku podteče. Nic se neděje, stačí povrch velice lehce seříznout nožem.
Mýdla nechejte dobře vyschnout a poté je můžete zabalit a darovat.
Zajímavá kombinace průhledného a matného mýdla.
Hotová hvězdičková mýdla.
A ještě ukázka – tato mýdla stejným způsobem při použití originálních forem na mýdla připravila Veronika Sturdy.
Komentáře