Modrozelenofialová Textilní nápady / Tvoření s dětmi

Absolutně nechápu, proč se za mých mladých časů říkalo, že zelená a modrá pro blázna dobrá…. fialová k tomu, běž blázne domů :-))

Asi nás chtěli soudruzi mít uniformní šedi… netuším….  Díky bohu dnes se takové kombinace vůbec nemusíte bát. Nika ji dokonce sladila tak, že působí jako by právě tyto barvy k sobě ladily odjakživa.
 Byly roky, kdy Nika nechtěla na krku nosit nic. A letos má zase rok, kdy svojí šálu nosí na krku stále, dokonce i doma 🙂 Tak co, nezkusíte si taky takovou vyrobit?? Budete potřebovat organtýn – ze šířky 135cm si dvakrát utrhněte cca 40 cm šířky. Organtýn namočte do roztoku krystalické sody (rozdělejte dle návodu na obalu) a přidejte cca 8% soli – tj. na litr vody jednu polévkovou lžíci. Šály vyndejte z roztoku sody a soli, vyždímejte je a po délce složte do rádoby harmoniky a tu zatočte do šneka a vložte do plastových hlubších misek.

Pro tento styl barvení není ani nutné je gumičkovat.

Poté si připravte reaktivní barvy – tyrkysovou, žlutou a fialovou. Často se mne ptáte jak dlouho vydrží rozmíchané. Protože se míchají pouze s vodou, tak celkem dlouho. Tyto, které jsme použili byly rozmíchané tuším tak 4 měsíce.

Z jedné strany polijte oba kusy organtýnu tyrkysovou.

 Rukama v rukavicích opatrně oba smotky otočte a jeden polijte fialovou barvou a druhý žlutou, do které jste kápli trošku tyrkysové a tudíž vám vznikla zelenožlutá barva. Talířky dejte do sáčku a přes sáček ještě zatlačte na smotky. Barva se tak dostane i dovnitř zámotku a díky tomu nebude v šále žádné bílé místo.

Po dvou hodinách látku vypláchněte pod tekoucí vodou, zbytky barvy vymydlete mýdlem s jelenem, ještě jednou řádně propláchněte a nechejte uschnout.

Látky vyžehlete a po délce sešijte.

 Otočte a složte tak, že sešité švy budou tvořit střed budoucí šály. Kraje zahněte dovnitř, sežehlete a sešijte. Zde je prošito na šířku patky, protože si to prošívala Nika sama a kraj by prošít zvládla těžko. Zmačkaného vzhledu docílíte tak, že šálu lehce navlhčíte a zatočíte ji do smotku a necháte uschnout. Šála je celkem tenká, ale překvapivě hezky zahřeje v podzimních dnech.

 

Komentáře