Mrkvový salát Různé nápady z kuchyně
  Vždy jsem si myslela, že na mrkvovém salátu se nedá nic zkazit… až jsem jednou ochutnala v nejmenovaném stravovacím zařízení něco, co vypadalo skoro jako mrkvový salát, ale chutnalo jako osolená mrkev… a tak jsem se rozhodla, že zdokumentuji jak dělám mrkvový salát já v tajné víře, že sem třeba nahlédne kuchař výše zmíněného podniku :-)) 
 

Mrkvový salát je vlastně taková malá vitamínová bomba. Schválně zkusím najít jaké vitamíny obsahují všechny jeho složky. Kromě mrkve přidávám do salátu jablka, citron, olej, trochu cukru a případně čerstvý ananas. Ten nemusí být, ale budete-li mít možnost jej přidat, neváhejte….

Na kilo mrkve přidávám cca 4 větší jablka, ale vy si můžete samozřejmě upravit poměry dle svého.

 

Mrkev si oloupejte a očistěte.

Víte že, mrkev obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty.

 

Jablka do salátu přidávám kvůli šťavnatosti. Díky nim nebude salát suchý a není nutné přidávat další tekutiny. 

Víte že, jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vláknina. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
* snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
* posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
* stabilizují hladinu cukru v krvi
* čistí střeva
* posilují dásně

  Mrkev a jablka můžete samozřejmě nastrouhat ručně, ale protože připravuji vždy salát minimálně z kila mrkve, používám robot.
  Mrkev strouhám najemno.
  Jablka a zbytek mrkve (takové ty kousky, které zůstanou nenastrouhané pod víkem robotu) nastrouhám na hrubo.
 

Ananasu uříznu nejdříve listy a poté okrájím hrubou slupku.

Víte že ananas obsahuje vitamín A, B1, B2, niacinu a vitamin C. Kromě toho je zdrojem i některých minerálních látek, např. vápníku, železa, fosforu a draslíku.
Léčivé účinky ananasu
* ulevuje slinivce břišní
* odvodňuje, odbourává otoky
* pomáhá při střevních poruchách a průjmech
* pomáhá při slunečním úžehu
* odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny

 

Dále je nutné vyříznout tvrdý střed. To dělám buď tak, že rozkrojím ananas na čtvrtiny a seříznu tvrdý střed nožem u každého kousku zvlášť. Nebo jako u tohoto malého ananasu použiji vykrajovač na jablka. Půl ananasu nakrájím na malé kousky, které později přímíchám rovnou do salátu a druhou půlku si nechám na ozdobení misek se salátem.

 

Dále si připravím citronovou šťávu, kterou vymáčknu z jednoho většíího citronu.

Víte, že citrony obsahují velké množství kyseliny citronové. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku.

  Do mísy s nastrouhanou mrkví a jablky naliji šťávu z citrónu. lžíci oleje, který rozpouští vitamín A a zajišťuje jeho lepší vstřebávání (používám citronový olej od Estermann, ale lze použít libovolný) a dle chuti osladím trochou cukru (záleží na sladkosti jablíček).
  TIP: mnohem zdravější a zároveň i chutnější je dosladit salát medem….. 
  Vmíchám kousky čerstvého ananasu (nenahrazujte kompotovaným, není to ono) a nechám vychladit.
 

Podáváme ozdobené kousky ananasu.

PS. Jak píši výše… dělám salát i bez ananasu, ale s ním je  to prostě delikatesa….

   

Na ananas si můžete pořídit i kráječ na ananas a podávat salát v mističkách z ananasu. 

 

Mrkvový salát tvoří velkou část snídaní v 28denním detoxu podle Mačingové –  dělá se v poměru půl napůl mrkev a jablka, sladí se medem a přidávají se do něj vlašské ořechy, rozinky a skořice… doporučuji to vyzkoušet i pokud detox nedržíte, je to opravdu výborné.  

Komentáře