Modrý slon Textilní nápady

Již v létě jsem vám slíbila střih na nějaké zvířátko z plsti….  sice jsem si ho nakreslila hned, ale k realizaci byla cesta trošku delší….  a protože jsem se obávala, že pokud to budu šít ručně, protáhne se ještě více, vzala jsem si na pomoc šicí stroj… čímž ale neříkám, že je to nutné… stejně dobře to půjde ručně.

 

 

Budete potřebovat dvě barvy plsti, kousek bílé na oči (popřípadě nalepovací oči nebo knoflíky) a vatelín či podobný vycpávkový materiál.

Střih na slona si můžete stáhnout zde.

Pokud budete šít ručně, vystřihněte si vše předem z plsti, pokud budete šít v ruce, nemusíte vystřihovat nic, stačí obkreslit si tvary na plsť. Pozor – na obkreslení použijte buď mizící fix nebo gumovací kuličkové pero, jehož stopa mizí po přejetí žehličkou….

Sešívala jsem stehem označeným šipkou, který nejvíc imituje ruční šití. Délku a hustotu stehu nastavte podle toho, jak chcete aby konečný výsledek vypadal.
Původně jsem jeden díl vystřihla (ale u uší jsem zjistila, že je to zbytečný) a přišpendlila k druhé části plsti špendlíky.
Sešijte na stroji. Určitě by ten steh šel udělat i obráceně – tj. švem nahoru….
Po sešití vystřihněte. Opatrně na přestřižení nití.
Jak vidíte na obrázku, sešijte slona jen k začátku nohou.
Poté ho „rozkročte“ a přišpendlete na tmavší plsť (tedy pokud slona chcete dvoubarevného :-)). Můžete vsadit i ocásek. Sešijte opět celé kolem dokola na stroji. Po sešití vystřihněte.
Na břichu ostrými nůžtičkami prostřihněte otvor na plnění.
Například pomocí jídelní hůlky nebo tužky nacpěte vatelínem. Nejdříve vycpěte chobot… pokud ho chcete mít plastický, vložte do něj nejdříve kousek chlupatého drátu :-)), poté nohy a nakonec břicho.
Sešijte otvor obnitkovaním stehem.
Ušijte si dvě uši. U nich jsem zkusila šít steh obráceně.
Uši k tělu již přišijte ručně. Mírně je nakrčte.
Stejně tak oči z bílých koleček plsti.
Střed oka můžete nakreslit gelovým perem na textil nebo vyšít černou bavlnkou.

Dcera si hned ušila také svého slona. Trošku mu už při šití udělala chobot zatočený nahoru, aby jí prý neryl chobotem o zem jako ten můj :-))

Jak jí to šití šlo se můžete podívat sami.

Tady vidíte důkaz z léta…. kdy účastnice pobytu na Monínci 4 samy vytvořily střihy na zvířátka podle tohoto střihu na pejska….

Takže se nechte inspirovat a udělejte další zvířátka podle sebe…. 

Třeba velblouda nebo cokoli jiného…. základ je stále stejný….

 

PS. Podobnost mého slona se slonem z časopisu MARINA od Bellet je čistě náhodná :-)) Je vidět, že občas lidi napadají stejné věci….

Komentáře