Listoví šneci Rychlé večeře

Když byla dcera malá a chodila do školky, často tvrdila paní učitelce, že jsme k večeři měli šneky. Nevím co si myslela paní učitelka, ale jednou jí to nedalo a zeptala se mne napřímo… 🙂

Vysvětlila jsem jí, že není šnek jako šnek a dala jí recept na naše šneky…. a tady jsou i pro vás – dvě varianty našich šneků…

První varianta je masožravá 🙂 Na tu budete potřebovat listové těsto, šunku a sýr.

Listové těsto si rozválejte natenko, posypte grilovacím kořením a poklaďte plátky šunky.

Na šunku rozložte plátky sýra. Můžete použít libovolný plátkový sýr.
Zamotejte do rolády, konec rolády potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně „přilepil“ a roláda se nerozbalovala. Krájejte na cca 1cm široké plátky.
Narovnejte plátky na plech vystlaný pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypejte sezamovým semínkem. Místo potření můžete do vajíčka namáčet – viz. níže u druhé varianty.
Pečte na 180st do zezlátnutí.
Podávejte se zeleninou nebo zeleninovým salátem. 
Druhá vegetariánská varinata mi osobně chutná více. Na tu si opět připravte natenko rozválené listové těsto a cca 250g nahrubo nastrouhané Nivy. Ničím nekořeňte, Niva je dost slaná a má i charakteristickou chuť, kterou není dobré ničím přebíjet.
Zarolujte, konec potřete vajíčkem, aby se vám roláda nerozmotávala.
Krájejte 1cm široké plátky a můžete je buď potírat nebo ve vajíčku namáčet – je to i rychlejší. Namočte a namočenou stranou nahoru narovnejte na pečící papír.
Kromě sezamových semínek doporučuji ozdobit ještě burskými oříšky. Já používám nesolené, ale pokud máte jen slané, myslím, že to nevadí. Dodají tomu skvělou „tečku“.
Upečte opět ve vyhřáté troubě na 180st.
A nezapomeňte na zeleninu…. víte, že by každý z nás měl denně sníst alespoň 250g čerstvé zeleniny???
Komentáře