Václavkový guláš Hlavní jídla

Recept a fotku mi poslala Radka Fleková a slíbila, že mne naučí někdy poznat v lese václavky 🙂

Doufám, že co nejdříve, protože její guláš vypadá opravdu skvěle.

Sezóna václavek je v plném proudu, tak proč si nedopřát výborný václavkový guláš:o)
Potřebujete: václavky – (čím víc tím líp, houby se hodně svaří)
větší cibuli (nebo dvě menší)
olej (já používám olivový olej)
instantní jíšku (je rychlejší:o))
mletou sladkou papriku
drcený kmín
mletý pepř
sůl, vodu
kostku zeleninového vývaru
zakysanku nebo šlehačku na dochucení hotového guláše
Václavky očistěte, větší můžete překrojit napůl.
Povařte 5-10 minut. Vodu sceďte a václavky několikrát propláchněte studenou vodou.
Tím se vyplaví veškeré nečistoty a jehličí. Nelekněte se houby tímto ztratí takřka 50%
původního objemu.
Na oleji nechejte zesklovatět nakrájenou cibuli.
Přidejte mletou sladkou papriku – nešetřete, ať má guláš správnou barvu:o)
Lehce orestujte, ale pozor na zhořknutí papriky, stačí opravdu jen zamíchat.
Přidejte povařené václavky a zalijte vodou, přidejte sůl, pepř a drcený kmín.
Kdo chce může pro zvýraznění chuti přidat kostku masoxu nebo hovězího vývaru.
Vařte  do změknutí václavek cca 20-25 minut. Houby by měly být měkké, ale ne rozvařené.
Zahustěte jíškou. Já si práci usnadňuji instantní:o)) a chvilku povařte.
Na talíři můžete dochutit lžící zakysané smetany (tak to mám nejraději já) nebo šlehačky.
Přidáním šlehačky nebo zakysanky se chuť guláše krásně zjemní.
Podávejte s pečivem nebo s knedlíkem z mikrovlnky (jiný už ani nedělám:o))
Dobrou chuť.

Komentáře