Savené triko s ještěrkou Textilní nápady
   Někdy mám pocit, že jsou techniky, které musel již každý vyzkoušet, ale pak je ukážu někde a opět mne překvapí kolik lidí stále netuší jak lze využít bělící síly čistících prostředků na textilu. A tak doufám, že i vás nebudu nudit, když opět vytáhnu na světlo světa tzv. savovou techniku neboli bělení textilu. 
 

Stačí vám bavlněné triko tmavší barvy, nejlepší je černá, ale nic nezkazíte třeba zelenou.

Dále budete potřebovat rybníčkovou fólii na výrobu šablony, ostré nůžky, rozprašovač (pro dokonalejší práci doporučuji raději pumpu na hedvábí, se kterou se po natlakování pracuje jako se sprayem a nevznikají nechtěné stříkance) a tekutý čistící chlorový prostředek – nejlépe SAVO Perex.

     Pokud si vyberete jako vzor šablony složitější kresbu, vytiskněte si ji nejdříve na papír, ten přilepte ředěným lepidlem na papír (herkules apod) na rybníčkovou fólii a po zaschnutí lepidla vystřihněte. Po vystřižení namočte šablonu do horké vody a papír se odlepí.
     Poté je nutné textil vyložit novinami, aby Savo neprosáklo na zadní díl. Noviny nebo karton si dejte také pod tričko.
   

 Do pumpy na hedvábí nalijte cca třetinu obsahu lahvičky neředěného Sava Perex a natlakujte pomocí víčka. Jakmile víčko klade odpor, pumpa je natlakovaná a můžete začít stříkat.

TIP: Po ukončení práce je důležité pumpu odtlakovat, savo přelít zpět do lahve a pumpu vymýt teplou vodou, po umytí napustit vodu do pumpy, natlakovat a vodou i prostříknout. 

     Nejlepší je nastříkat někde venku, nehrozí tak, že si náhodou nastříkate i koberec :-)), stříkejte jemně a vždy chvíli počkejte, protože Savo začne pracovat až po pár desítkách vteřin. Správné množství nastříkané kapaliny poznáte tak, že na šabloně by  měly být vidět drobné kapičky.
     Šablonu sundavejte velice opatrně aby z ní na triko neukápla kapka, která zůstala na šabloně.
     Hotový obrázek můžete zvýraznit textilními barvami pomocí štětce nebo si můžete barvu přelít do lahviček. Lahvička má hrot, který zanechává stopu cca 1mm, pokud ale chcete ještě slabší stopu můžete si na plastový hrot našroubovat kovovou redukci – na textilní barvy doporučuji hrot 0,5mm.
     Jednodušší než čáry je řada malých teček aneb opět moje oblíbená tečková teorie 🙂
    Nechejte dobře uschnout, nejlépe do druhého dne a teprve poté zažehlete přes pečící papír (kvůli tečkám). Pokud jste nekonturovali není zažehlení nutné. 
     Předohu ještěrky jsem našla na www.shutterstock.com – pro stahování obrázků se musíte zaregistrovat a nelze je použít pro komerční účely (tj. nelze trika se staženými motivy prodávat). 

 

Komentáře