Deštník s vážkami Textilní nápady
   Nápad na potisk deštníků přivezla na pobyt na Monínci Iva Uvírů a hned jej realizovala… a já při nejbližší návštěvě IKEA nakoupila deštníky po třicetidevíti korunách (no nekupte to) a dala se také do práce…. 

 

    Na potisk můžete použít klasické textilní barvy, ale mnohem lepší jsou barvy na pružné materiály LUMIERE nebo NEOPAQUE. Tyto barvy lépe kryjí a hlavně při stálém skládání a rozevírání deštníku nepraskají. 
     Kromě deštníku budete ještě potřebovat razítka, případně šablony a houbičku na nádobí. 
     Houbičkou nanášejte barvu na razítko a tiskejte na otevřený deštník. Já si pomohla tím, že jsem žehlící prkno dala nízko, aby deštník stál na zemi a pěkně se mi stěna deštníku opírala o žehlící prkno na které jsem dala noviny. 
     Razítkujte opatrně, deštník nesaje a razítko klouže více než na tričku, takže opatrně, ať si vzor nerozmažete.
     Postupně narazítkujte kytičky na všech osm dílů deštníku.
     Po zaschnutí razítek můžete zkusit na deštník využít i šablony. Pracujete s nimi stejně jako na tričku.
     Nejdříve naneste světlou barvu (použila jsem bílou měňavou do modra) a poté na konce křídel naneste klasickou modrou a na tělo citronově zelenou. 
     Zaschlé obrázky můžete ještě konturovat. 
     Barvu si nalijte do lahvičky a nasaďte hrot 0,5mm.
     Malujte jemné linky. Nechejte zaschnout. 
   

 Barvy Lumiere nepotřebují další fixaci, stačí nechat dobře zaschnout – nejlépe přes noc. Nicméně Silvie, která se malováním deštníků zabývá již delší dobu doporučuje zažehlení – podložit ručníkem a přes utěrku zažehlit. 

Silvie také skvěle odprezentovala tento nápad v pořadu Rady ptáka Loskutáka. Doporučuji kouknout na video, kde uvidíte tyto mé razítkované a šablonované deštníky a také její krásné, ručně malované. 

Komentáře