Krakelovaná mozaika Dekorace

Protože moje kuchyň je mimo ráje vaření také rájem citrónů, které jsou téměř všude – na lednici, na obkladech, na dekoračních lahvích v podobě decoupage, na obrázcích na zdi, jako závažíčka na ubruse a samozřejmě i na něm, jako závěs na garnýži a podobně – zkrátka „citrón kam oko dohlédne“, tak dá rozum, že tento motiv nemůže chybět ani na podložkách pod hrnky. Dlouho jsem přemýšlela, jakou kreativní techniku využít a jelikož mám opravdu ráda sklo a mozaiky, rozhodla jsem se pro krakelovanou mozaiku.

   Krakelovaná mozaika je vlastně tabulka „popraskaného“ skla. Hodně se to podobá rozbitému sklu u auta.
Doporučuji pracovat na větším tácku s okrajem, to proto aby se Vám drobné úlomky skla nesypaly na zem.   Materiál a pomůcky, které budete potřebovat:
–    sklíčko (nechejte si jej uřezat a obrousit ve sklenářství),
–    krakelovanou mozaiku (čirou, žlutou, tmavě zelenou),
–    mozaikové kameny (např. o rozměru 1×1 cm),
–    silikonové lepidlo na mozaiku,
–    bílou spárovací hmotu plus vodu na její rozmíchání,
–    špachtli „do krku“,
–    kelímek na rozmíchání spárovačky,
–    kladívko na roztloukání mozaiky,
–    hadřík nebo velmi jemnou drátěnku na vyčistění hotové mozaiky, hodí se také „uchošťouchy“,
–    šikovným pomocníkem je pinzeta,
–    šablonu podle které budete pracovat.   Nejprve nalepte na sklíčko mozaikové kameny o rozměru 1×1 cm. Umístěte nejprve kameny do každého rohu a pak pokračujte dále, mezi kameny nechejte vždy malou mezírku.   Poté co jsou okrajové kameny zaschlé, podložte si sklíčko šablonou s motivem, který budete vytvářet pomocí krakelované mozaiky.    K roztírání lepidla použijte štětec nebo si můžete pomoci úzkou plastovou špachtličkou. Pomůcky však nezapomeňte po ukončení práce umýt.     Poté přijde na řadu krakelovaná mozaika, pinzetou nabírejte nejdříve větší kousky. Okraje předlohy pak dotvoříte pomocí malých úlomků. 

Průběžně poklepávejte „dílo“ kladívkem na krakelovanou mozaiku tak, aby se jednotlivé dílky mozaiky oddělily. Poklepávejte opatrně abyste si nerozbili mozaiku nebo skleněný podklad.

Nalepenou mozaiku necháme do druhého dne zaschnout. Můžete si samozřejmě pomoci i fénem, ale vyplatí se raději nic neuspěchat a vyčkat, pokud totiž nebude lepidlo dobře zaschlé, může se stát, že Vám budou  sklíčka vypadávat, nebo Vám pod ně dostane spárovací hmota.

 Podle návodu na obalu si připravte spárovací hmotu.   Spárovací hmotu pomocí „špachtle do krku“ naneste na dobře zaschlou mozaiku, rozetřete a nechte „zavadnout“. Řiďte se především návodem na spárovací hmotě.   Poté přebytečnou spárovací hmotu setřete a opět nechejte zavadnout.   Nyní přijde na řadu lehce navlhčená houbička, kterou mozaiku začistíte a takto ji necháte nejlépe přes noc „dozrát“.   Druhý den přijde na řadu navlhčený hadřík a „uchošťouchy“, pomocí čehož krásně mozaiku vyčistíte. 

Tak a hotová podložka pod hrnky je na světě.

Tip: Na spodní stranu můžete pomocí tavné pistole přilepit čtyři skleněné dekorační kamínky jako nožičky. Výrobek můžete použít nejen jako podložku pod hrnky, ale také jako podložku pod čajovou svíčku.

 

Tento článek pro vás připravila Pavlína Tvardková, které tímto moc děkuji.

Komentáře