Babiččin jahodový koláč Moučníky
 

Tenhle recept mám od své maminky a všichni jej máme moc rádi. Dá se připravit i během roku z kompotovaných jahod, ale z čerstvých jahod je nejlepší:o)

Recept pro vás připravila a dobrou chuť přeje Radka Fleková

    Na piškot: 30dkg polohrubé mouky, 30dkg moučkového cukru, 4 vejce – z bílků vyšlehat sníh, 2 dl mléka, 1,5dl oleje, prášek do pečiva, vanilkový cukr

Na krém : jahody čerstvé nebo jahodový kompot, jahodový puding, 250g másla, vodu nebo jahodový sirup, cukr dle potřeby

Na dozdobení čokoládu na vaření nebo čokoládovou polevu v sáčku.

     Na piškot smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, přidejte mléko, olej a žloutky. Bílky vyšlehejte a opatrně vmíchejte do připraveného těsta.

   

 Těsto upečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu cca 30 min. na 180°C.

Jestli je upečeno vyzkoušejte špejlí uprostřed plechu, když se těsto nelepí máte hotovo:o)
 

     Čerstvé jahody cca 8ks nastrouhejte nahrubo. Šťávu kterou jahody pustí slijte, použijete ji na uvařeni pudingu. Pokud použijete jahodový kompot, slijte šťávu a jahody rozmačkejte.

     Jahodový puding uvařte ze šťávy z jahod, jahodového sirupu a trošky vody – celkem má být 0,5l tekutiny. Uvařený puding nechejte vychladnout.

     Vyšlehejte jedno máslo (250g) s vychladlým pudingem a nastrouhanými jahodami. Oslaďte dle chuti.
      Množství cukru závisí na tom, jak sladké jsou jahody a také kolik sirupu použijete do pudingu. Sama dávám do krému přibližně 1 lžíci cukru. Krém by neměl být příliš sladký.
     
Na vychladlý piškot rozetřete ušlehaný jahodový krém.
   
Nakonec celý koláč ozdobte čokoládovou polevou.
   

 Nejlepší je koláč dát vychladit na chvilku do ledničky. Lépe se pak krájí, když je krém ztuhlý a navíc chladný jahodový krém osvěží v parných dnech.

TIP: vyzkoušejte místo jahod ananasový nebo broskvový kompot , jen vždy použijte puding se stejnou příchutí jako má ovoce.

 

 

Komentáře