Smalty stylem pokus omyl Šperky
 

aneb nikdo nejsme dokonalý…  

Nejdřív jsem to chtěla všechno vyhodit a fotky smazat… ale pak jsem si řekla, že by jste měli taky vidět, že se mi občas ne vše daří…. ale důležité je nelámat nad ničím hůl…. 

    První pokus byl o smaltování v kombinaci s nalepovacími konturami. Na kovový výsek ve tvaru motýla jsem nejdříve nasypala žlutý a oranžový smaltovací prášek a nechala nad plotýnkou zapéct. Po vychladnutí plíšku jsem na něj nalepila samolepící obrysovou konturu a přesypala hnědým smaltovacím práškem. 
   

 Po zapečení a vychladnutí jsem samolepící konturu sundala… výsledek nenadchnul, ale na druhou stranu ani nezklamal… prostě to byl pokus…. 

 

Tak jsem si řekla, že to ještě vyzkouším na skleněných tvarech, protože ty používám na smaltování mnohem raději. 

   

 Nasypala sem na skleněné kolečko průhledný modrý a zelený smalt. Nechala jsem zapéci. 

Na vychladlý smalt jsem nalepila opět samolepící konturu a přesypala modrým neprůhledným smaltem. Dala jsem zapéci…. 

     Nicméně se stalo, že po vychladnutí strhla samolepící kontura i spodní část smaltu….  na řadu tedy přišel řezák a  kompletně jsem oškrábala smalt ze sklíčka. 
   

 Nastal čas na druhý pokus. Přesmaltovala jsem základ bílým neprůhledným smaltem (abych vyloučila, že paseku v prvním případě udělal průhledný podklad). Po vychladnutí nalepila opět konturu. Tentorkát jsem vrchní smalt udělala průhledný a nasypala jsem mnohem tenší vrstvu (abych zkusila, zda nebyla chyba nasypat silnější vrstvu).

Dala jsem zapéci… 

     Už na plotýnce jsem viděla, že se smalt zvláštně roztéká a samolepka spéká…. tudíž další nepodařený pokus a na scénu opět nastupuje řezák…. 
   

 Se samolepícími konturami jsem již riskovat nechtěla. Inspirovala jsem se u Darí a šla vyzkoušet klasická razítka. Přesmaltovala jsem kolečko na bílo. Připravila si klasická dětská razítka a razítkovací polštářek. Na vychladlý smalt jsem otiskla razítko. 

Poté jsem zjistila, že nemám průhledný čirý smalt na přesmaltování. Měl dorazit až druhý den. Ale znáte to…. nechtělo se čekat… a tak jsem to zkusila přesmaltovat průhledným zeleným. 

Ale razítkování jsem nevzdala a o úspěšném poskusu si můžete přečíst více. 

     Průhledný smalt funguje dobře. Včelka je vidět, nicméně s celkovým výsledkem jsem opět nespokojená. Přichází na řadu řezák a už to ani nefotím, přijde mi trapné, že stále seškrabuju… ale přeci to sklíčko nevyhodím, ne?? 
   

 Kolečko dostává čtvrtou šanci. Přesmaltuji znovu na bílo. Nechám vychladnout a pomaluji permanentním fixem. Darí mi pak poradila, že lepší by byl lakový fix nebo fix na porcelán, protože se vůbec nerozpíjí…. nicméně i tento permanent nakonec šel použít. 

Hotové jsem přesypala průhledným čirým smaltem (bylo to druhý den a už dorazil :-)) a nechala zapéci. 

   

 Průhledný smalt vytvořil na kolečku krásný jakoby skleněný povrch. 

 

 

Komentáře