Falešná vitráž Dekorace
    Mám velmi ráda vitráže, ale bohužel materiál a pomůcky na tvorbu „opravdických“ vitráží by u mne rodinka už asi nevydýchala a proto jsem se rozhodla, že raději nebudu dráždit hada bosou nohou a  poohlédnu se po náhradním řešení, zkrátka tak aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

 

     Materiál a pomůcky, které budete potřebovat:
–    sklo s otvorem na pověšení, rozměr 20×35 cm, tloušťka 3 mm;
–    windowcolor (sloupávací barvy na sklo, stříbrná kontura);
–    samolepící vitrážní páska;
–    šablona s motivem, který budete malovat (šablony najdete například na internetu a pro upravení velikosti můžete použít kancelářskou kopírku, ale vystačíte si i se scannerem a tiskárnou).
      Tato vitrážní páska má šířku 6 mm a uprostřed je „předěl“, takže pokud použijete sklo o tloušťce 3 mm, bude se Vám velmi jednoduše hrana skla olepovat.
      Navíc spolu s páskou je v balení i „hladítko“ pomocí kterého docílíte snadného přilnutí pásky ke sklu.
      Nejprve samolepící vitrážní páskou orámujete hrany skla a řádně hladítkem uhlaďte.
   Poté stříbrnou konturou namalujete obrysy obrázku a necháte je řádně zaschnout, já obvykle raději počkám do druhého dne, u windowcolor se rozhodně nevyplatí spěchat. Konturou nemusíte příliš šetřit.
      Zaschlá kontura je k nerozeznání od vitrážní pásky.
     Když je kontura zaschlá, začnete vybarvovat jednotlivé dílky obrázku. Opět doporučuji nespěchat a vybarvovat nejprve „obdílky“, tím zamezíte přetečení barvy přes konturu
   

 Výsledek pak vypadá takto. Navíc do ještě mokré barvy windowcolor můžete sypat například sametový pudr, mikroperle nebo vkládat očíčka či stužky.

 

Za článek moc děkuji Pavlíně Tvardkové. 

 

Konturu i barvy na sklo a vitrážovou pásku můžete samozřejmě zakoupit v našem e-shopu

    
   
   
    
   
    
    

Komentáře