Odlitek nožičky malé Emmy Dekorace
 Dlouho jsem si chtěla vyzkoušet odlévací hmotu, kterou prodáváme, ale nějak nebylo po ruce to správné miminko. (Nika se sice stále hlásila, ale přeci jen její sedmatřicítky mi už nepřijdou nijak roztomilé :-))

Ale o víkendu nás navštívila Ivka s Emmou a já jsem je poprosila, zda se mnou budou „experimentovat“… a vy se můžete podívat jak náš experiment dopadl.  Tohle je Emmička – je jí něco málo přes půl roku a je to děsně živé dítě… takže bylo jasné, že odlévání za bdělého stavu nelze provést…. navíc i při kojení mrská nohama i rukama a tak jsme se rozhodly vyčkat až usne….    A protože ráda usíná u maminky na bříšku, využila jsem toho. Pokud budete odlévat, určitě si vyberte klidnou chvilku, protože končetinu musíte v hmotě udržet cca 20 sekund bez hnutí….     Vše potřebné si připravte předem, protože při samotné práci nebudete mít čas cokoli hledat. Misku nebo hluboký kelímek si nejdříve změřte „nasucho“, zda se do něj nožička či ručička dítěte vejde.

Předem si odsypte hmotu na formu – na nožičku nám stačilo 60g.    Odměřte si 180ml vody. Lijte vodu do prášku a míchejte (já použila jednu špachli do krku)… hmota mění barvu. Připravte se na to, že musíte pracovat rychle. Na návodu píšou, že se má v jednom kelímku míchat a pak přelít… já jsem to rozmíchala rovnou v misce, do které jsem pak ponořila nožičku Emmy. Jakmile hmota zrůžoví je to signál pro vás – už nemíchat, ale otiskovat…. nejdřív ale můžete klepnout miskou (kelímkem) o stůl, aby se ztratily případně bublinky z hmoty.    Ihned poté vložte nožičku do hmoty. Emmička nečekaně zkrčila prstíky (tedy kromě palce). Měla jsem strach, zda se to povede….    Ale za cca 20 minut hmota ztuhla… no ztuhla není to správné slovo – spíš zgumovatěla.Také změnila barvu na bílou.

Krásně jsme z ní nožičku vyndali, aniž by se Emmička probudila a forma poškodila.    Podle návodu jsem rozmíchejte odlévací hmotu a nalijte ji do vzniklé formy. Opět při rozdělávání dodržte správný poměr. Vše najdete v návodu, který je u soupravy přiložený.    Po ztuhnutí vyjměnte odlitek. Po prvním odlitku byla forma ještě OK. Po vyjmutí druhého odlitku se ale forma mírně poškodila… třetí odlitek už nebyl tak podařený…. ale myslím, že babičky budou mít radost….    Všimněte si, jak krásně se otiskly, díky pokrčení prstíků, i nehtíky….    Hotové odlitky jsem maličko doupravila pomocí pilníčku na nehty… můžete také použít smirkový papír.    A tady už je v rámečku… jen se nemohu rozhodnout, zda ji dát směrem nahoru    nebo dolů… ale to nechám asi na rozhodnutí Ivky…. poté přilepím  do rámečku tavnou pistolí.

Komentáře