Vlčí máky Dekorace
  Postup jak na vlčí máky z polymerové hmoty pro vás připravila Radka Fleková. A jak to u jejích postupů bývá – ukáže vám jak jednodušše a přitom velice efektně vytvořit šperk nebo jinou dekoraci s motivem oblíbených červených květů. 
     Potřebujeme: Fimo (nebo Prémo či Cernit) v černé, zelené a červené barvě, podložku (ideálně kachlík), řezák, akrylový váleček (lze nahradit skleněnou lahví), na přívěšek vykrajovátko nebo nerezové lžičky.
     Červené Fimo (č.24) dobře propracujeme a vyválíme z něj silný, krátký váleček.
Z černého Fima si připravíme tenký plátek a tři silnější válečky…vše by mělo být stejně široké jako váleček červeného fima, nebudete muset nic seřezávat.
     Červený váleček nakrojíme třikrát – viz.foto a do vzniklých mezer vložíme černý váleček a pátek…vzniknou nám tak pestíky:o)
   

 Celý váleček poté obalíme jednou dokola v černém fimu.

Váleček mačkáním a protahováním prodloužíme. POZOR! Neválíme…celý vzor by se porušil!

   

 

 Konce válečku odkrojíme až tam, kde bude pěkně vidět celý vzor – tzn.okvětní plátek s pestíky. Váleček nakrájíme na 5-6 stejných dílků. Každý dílek vytvarujeme do tvaru kapky (lístečku). Dílky poskládáme k sobě do tvaru kvítku. Tak zjistíme, jak velký střed potřebujeme.

Střed vytvoříme ze 7 stejných dílků tenkého válečku zeleného fima obaleného v černém plátku.

     Střed vložíme do poskládaného makového kvítku. Ze zeleného fima uděláme trojúhelníčky, které vložíme do vzniklých mezer mezi okvětními plátky.
     Celý váleček obalíme 2-3x dokola v tenkém plátku zeleného fima.
   Celý váleček opět mačkáním a protahováním v prstech ztenčíme na požadovanou velikost. Opět neválíme! Konce odkrojíme až tam kde bude pěkně vidět vzor makového kvítku.
Odkrojky nevyhazujte – určitě je využijete jako základ pro korálky apod.
   

 Na přívěšek si připravíme silnější plát zeleného fima na který klademe co nejtenčí plátky nakrájené z válečku se vzorem máku.

Lehce převálíme válečkem nebo skleněnou lahví. Válíme tak dlouho dokud se podklad a plátky důkladně nespojí.

     Vykrajovátkem vykrojíme požadovanou velikost a tvar přívěšku. 
     Celý přívěšek můžeme ještě olemovat tenkým válečkem z černého fima.
Upečeme v elektrické troubě na 110°C po dobu 30 minut. Necháme vychladnout a můžeme nalakovat lakem na Fimo.
     Stejně můžeme dekorovat také lžičky. Držátko lžičky obalíme v zeleném fimu , které poklademe nakrájenými plátky se vzorem máků. Přes folii nebo pečící papír povrch důkladně uhladíme. Takto dekorované lžičky upečeme v elektrické troubě na 110°C po dobu 30 minut.
Pokud fimo na lžičkách nenalakujete můžete lžičky bez obav mýt i v myčce na nádobí.

 

Komentáře