Vyškrabované kraslice Dekorace

Vždy jsem obdivovala vyškrabované kraslice, ale nikdy jsem neměla odvahu se do nich pustit, protože mne odrazovala pracnost jejich výroby…  až nedávno, když jsem vrtala madeirové kraslice a omylem mi sklouzla vrtačka a já si vyryla na povrchu kraslice nechtěnou čáru, napadlo mne, že by to mohlo jít i takto…. a ono to šlo :-)) Připravte si vyfouknutá vajíčka. Dříve jsem natírala jen tuší, ale nějak už není co bývala a na vajíčkách nedrží a tak již několik let používám akrylové barvy.   Vyfouknuté vajíčko natřete. U černé většinou stačí jedna vrstvička, barevné přetírám dvakrát.   Barvu nechejte pořádně zaschnout.   Při vyškrabování jsem se inspirovala například vzory z ubrousků.   Malá vychytávka na předmalování linek – z kartonu nebo z překližky si vyrobte šablonu, díky které si na kraslice překreslíte rovné čáry a vzor se vám díky nim „potká“.   Na vyškrabování používám kulatou frézku – buď tu která je přímo v příslušenství vrtačky nebo ještě lépe diamantovou frézku 1mm či 1,8mm na gravírování skla – ta je ostřejší a jde to s ní rychleji. Frézky najdete v nabídce našeho e-shopu v sekci Pomůcky a nástroje a budou se vám hodit i na vrtání dírek při madeirovém zdobení kraslic.   Uchopte kraslici do dlaně a škrábejte – jde to celkem rychle, jen se připravte na nepříjemný zvuk a spoustu prachu.    

 Hotová kraslice je zaprášená a matná. Aby získala lesk otřete ji ubrouskem navlhčeným v dětském (nebo klidně stolním) oleji. Doporučuji aplikovat 2x až 3x v intervalech cca 3hodiny, protože první natření většinou vsákne skořápka :-))

Výhodou dětského oleje je i jeho vůně, takže vám kraslice budou i pěkně vonět.

   Další ukázka inspirace motivy z ubrousku.   A vyleštěno.   Tady je celá moje letošní „sbírka“. Díky vrtačce trvalo vyškrábání jedné kraslice cca 20minut.   Mnohem déle tato nádherná vajíčka ručně vyškrabovala paní Hanka Jemelková. Na fotce vypadají jako klasická slepičí, ale nenechte se mýlit – tato vajíčka nesnesla slepice, ale holubice :-))   Tady vidíte další dílka paní Jemelkové – pro srovnání – největší vajíčka jsou slepičí, menší holubí a nejmenší andulčí. 

 Andulčí jsou opravdu rarita – myslím, že paní Hanka má nejen nezměrnou trpělivost, ale hlavně opravdu dobrý zrak :-))

Pokud se vám kraslice paní Hanky líbí a netroufáte si na jejich výrobu sami, můžete si je objednat u ní na Fleru.

   Další kraslice mi na natáčení Loskutáka zapůjčila Jana Kočová. Vyfouklá vajíčka jsou barvená v cibulových slupkách a poté opět ručně neuvěřitelně krásně vyškrabovaná…   Všimněte si, že Jana Kočová skvěle díky stínování dává obrázkům plasticitu…   … i její kraslice můžete objednávat v obchůdku na Fleru.  

Komentáře