Preclíky Domácí pekárna

 Pokaždé, když jedu do Německa se snažím si někde koupit jejich skvělé preclíky – Laugenbrezel – tmavě hnědé, křupavé s velký kousky soli…Letos ve Frankfurtu jsem to nestihla a zahlédla stánek až cestou domů z okénka v autě v místě, kde se nedalo zastavit… a tak jsem začala pátrat po německých webech a našla tento recept… o louhování jsem ještě nastudovala další info na netu a dala se do toho…. výsledek mne nadchl – preclíčky byly vynikající…

a protože bude Valentýn, zkusila jsem umotat i srdíčkové preclíky… V pekárně si připravte těsto z 500g hladké mouky, 250 ml vody, 20g sádla, dvou lžiček soli, dvou lžiček cukru a 20g čerstvého droždí (půl kostičky). 

Těsto nechejte po vypracování v pekárně jen 10 minut a pak ho vyndejte na vál. Tj. nenechávejte ho vykynout – pouze propracovat.    Rozdělte si těsto na cca 10 – 12 kousků. Nejdříve jsem se snažila válet hady, ale je to namahavé, těsto je tak pružné, že se stále má snahu stahovat zpět…. a tak jsem na další precle použila techniku mačkání – mačkala jsem tak dlouho, až jsem vymačkala cca 30cm „váleček“. Zatočte do tvaru preclíku nebo prostě tak jak se vám to líbí….    Na plechu vystlaném peč.papírem nechejte v pokojové teplotě 45minut kynout. Poté přendejte na 1 hodinu do ledničky.    Aby preclíky získaly krásnou hnědou kaštanovou barvu je třeba je před pečením tzv. louhovat. Na to si připravte sáček jedlé sody. Dále si připravte hruboznou pekařskou sůl (já ji kupuji v Globusu).    V litru vody nechejte mírným varem rozpustit jedlou sodu (sáček má 50g). Zkoušela jsem dle jiného receptu dát do vody sáčky dva, ale zdálo se mi, že po upečení měly preclíky na povrchu zvláštní štiplavou chuť. Při použití jednoho sáčku dostanou také krásnou barvu a štiplavost se neobjeví.

Na chvíli vložte preclíky, které jste vytáhli z lednice do horkého nálevu. Dejte je tam tou stranou, která bude při pečení nahoru směrem ke dnu. Nemáčejte je dlouho – stačí čas, kdy je postupně nandáte… po nandání posleního můžete již první vytáhnout zpátky na plech… tj. stačí, když v lázni budou cca půl minuty, maximálně minutu.  Na plechu preclíky nařízněte nebo nastříhněte, aby jste získali typickou světlou rýhu, díky které vynikne krásně hnědý povrch.    Posypte hrubou solí (já kvůli dceři, která nechce hrubou sůl, některé  sypu strouhaným sýrem) a pečte na 200st cca 15 minut.    TIP: Místo nařezání nožem, můžete před pečením preclíky nastříhat nůžkami :-))    Preclíky mají krásnou barvu, jsou skvělé teplé i studené, mohou se jíst samotné, nebo se jimi dá nabírat nějaká pikantní pomazánka (třeba z Nivy) a zapíjejí se vínem nebo pivem :-))

Určitě vyzkoušejte… uvidíte, že až je uděláte pro nějaké hosty, budou překvapení… zejména, pokud znají německý originál 🙂

Komentáře