Valentýnské sklenice Dekorace

K jakémukoliv svátku patří dobré jídlo i pití. Proč si nejen o Valentýnu nepřipít dobrým vínem z ozdobených skleniček? Jednoduchý a přitom efektní návod pro vás připravila Radka Fleková.

Připravte si: skleničky na víno, Fimo nebo Premo v oblíbených barvách (zlaté a růžové), podložku na modelování, řezák, váleček nebo strojek na nudle, broušené korálky nebo kamínky.

Ze zlatého fima (sttačí 1,5dílku) vyválejte dlouhého tenkého hada (můžete použít i extruder). Válečkem obalte nožičku sklenice. Pokud vám váleček nevystačí, uválejte nového a pokračujte tak vysoko, jak se vám bude líbit. Případné napojení pak snadno schováte kytičkou.


Vyválejte válečkem nebo na strojku na nudle 2 dílky zlatého a 2 dílky růžového fima.
Oba díly seřízněte na stejnou velikost a rozkrojte napříč (viz. fotografie). 
Rozříznuté dílky spojte tak aby vznikl dvoubarevný obdélník. Díly stejné barvy budou ležet na sobě. Zlehka uválejte válečkem nebo projeďte strojkem na č.7. 
Vzniklý plát přeložte na polovinu a projeďte strojkem nastaveným na č.6 nebo válečkem. 
Je důležité, aby jste překládali vzniklý plát stále stejně a vždy jej vkládali do strojku nebo váleli přehnutou částí napřed…tak si do hmoty nezapracujete bublinky vzduchu.

Nastavte si strojek na č. 5 a postup stále opakujte. Aby vzniklo plynulé prolínání barev budete muset plát strojkem protáhnou přibližně dvacetkrát. Stejného efektu lze docílit i za použití válečku. Budete ovšem potřebovat mnohem více času a trpělivosti.

Tomuto prolínání se také říká blendování. 


Vzniklý plát smotejte do válečku. 
A váleček obalte jednou dokola v tenkém plátku jiné barvy.
Uválejte do požadované síly…velikosti okvětních plátků. Váleček krájejte na tenké cca 3mm plátky. Na jedné straně zmáčkněte do slzičky a vytvořte květinku. Počet okvětních lístků záleží na vás. Nejhezčí je  z pěti okvětních lístků. 
Kytičky opatrně přeneste na připravený podklad na stopce sklenice. Dotvarujte. Je lepší, když květinky příliš nevyčnívají do prostoru. 
Středy květinek ozdobte broušenými korálky nebo třeba hot fix kamínky. 
Stejně  ozdobte i druhou sklenici. Můžete obměnit barvu (růžovou za modrou). Snadno tak rozlišíte sklenice.
Upečte v troubě na 110°C po dobu cca 30minut.

 

TIP: Aby jste měli jistotu, že sklenice neprasknou, dejte je do studené trouby a nechejte je v troubě pozvolna vychladnout. Zamezíte tak teplotnímu šoku a možnému prasknutí skleničky.

Takto dekorované sklenice je lepší mýt v ruce, i když mám vyzkoušeno, že snesou i myčku na nádobí:o)

Komentáře