Sádrová maska I. Tvoření s dětmi
    Pokoušíme se s Nikou vyrobit masku Fénixe – ptáka, který vstal z popela…. I když již nyní víme, že některé věci chtěly udělat trošku jinak, přinášíme reportáž s našimi postřehy…. příště se můžete těšit na dekoraci masky…. 
 

 Na výrobu masky budete potřebovat sádrové obvazy, misku s vodou a papírový kornoutek.

Sádrové obvazy najdete v nabídce našeho e-shopu

     Ale hlavně ochotného figuranta :-)) Tomu zakryjte hlavu a část obličeje přilnavou fólií… Nos samozřejmě nechejte volný. Udělejte figurantovi pohodlí, protože bude muset vydržet pár minut ležet v klidu a bez hnutí…. předem ho vyšlete se vyprázdnit a napít, aby se vám potom při práci nekroutil :-))
   

 Na nos nasaďte kornoutek… pokud se pustíte stejně jako my do Fénixe, udělejte kornoutek menší než my…. Kornoutek přichyťe k fólii pomocí žluté pásky.

Kraj kornoutku vytvarujte nůžkami, neměl by tlačit, protože zůstane součástí masky. 

   

 Obvaz si nastříhejte na cca 15 cm dlouhé kusy a postupně namáčejte a přikládejte na obličej.

 

 

   

 Prsty uhlazujte a tím spojujte jednotlivé vrstvy…

Nechejte na obličeji chvíli ztuhnout … je to pár minut. 

     Poté opatrně sundejte a ještě uhlaďte zevnitř, případně dolepte místa, kde je to třeba.

 

TIP: My jsme udělaly masku zbytečně silnou – ze dvou balíčků obvazů… vám úplně bude stačit jeden – nebojte se, že je maska po sundání z obličeje měkká, ona opravdu vyschnutím ztvrdne…. 

     Nechejte pořádně proschnout.
      Pokud bychom dělaly masku znovu, asi bychom se snažily rovou vynechat místa na oči… jednak pod fólií přesně vidíte, kde oči jsou a odpadá tak přesné vyznačování jejich polohy a hlavně… protože jsme udělaly silnější vrstvu, bylo jejich vyříznutí/vystříhnutí fakt náročné….
    Tak a maska čeká na další úpravy – určitě bude nutné nějak  vrchní část polepit,  aby se schovaly drobné praskliny apod. a zevnitř natřít lakem nebo barvou, protože sádra špiní a uvolňují se kousíčky….. 

 

Ale o tom až příště….  

Komentáře