Háčkovaná souprava Šperky
   

Máme leden – čas plesů, bálů, prodloužených a také blyštivých šperků… když jsem při úklidu našla dávno zapomenutou cívku stříbrných nití a v zápětí balíček velkých pokovených ohňovek  řekla jsem si proč to nezkusit a nějakou parádu si neuháčkovat.
Nezabere to více než hodinku a stačí umět háčkovat pouze řetízek.

   

Připravte si: cívku se stříbrnou pevnější nití (prodává se ještě ve zlaté variantě),  libovolnou směs korálků (jen si dejte pozor, aby dírkou prošla nit), háček, nůžky

Na dokončení: zapínání, protikroužek, malinký rokajl nebo zamačkávací rokajl, kaloty, kulaté a ploché kleště
 

     Na nit, kterou neodstřihujte od cívky navlékněte ohňovky nebo směs korálků…čím více tím lépe.

Nechejte cca 10cm nitě volných (budou potřeba k dokončení) a začněte háčkovat řetízek. Na začátku uháčkujte cca 10 – 15 oček bez přidávání korálků .

     Pak začněte korálky přiháčkovávat do řetízku. Můžete dělat pravidelné mezery – ideální jsou tak čtyři-pět háčkovaných ok mezi korálky- nebo naopak vháčkovávat korálky nepravidelně. Háčkujte do požadované délky řetízku a na konci si nechejte opět cca 10cm volné nitě.

   

 

 Stejně uháčkujte i druhý řetízek a dva kratší řetízky na náramek. Oba háčkované díly náramku spojte k sobě uzlíky těsně za háčkovanou částí. Totéž udělejte s díly náhrdelníku.

     Pro náušnice uháčkujte řetízek z cca 15ok, na něj navlékněte ohňovku a oba konce spojte uzlíkem k sobě. Vznikne jakási „kapička“.
     Připravte si komponenty ( zapínání, náušnice, kaloty, kleště…) potřebné k dokončení.

   

 Nejdůležitější je správné ukončení háčkovaných řetízků. Oba volné konce provlečte kalotou, uvnitř kaloty navlékněte na jednu nit malý rokajl nebo zamačkávací rokajl a obě nitě dobře zauzlujte.

TIP: Chcele-li mít jistotu, že se nitky nerozvážou zakápněte uzlíky troškou laku na nehty nebo průhlednou window color.  Stejný postup zopakujte na obou koncích náramku, náhrdelníku a u náušnic.

     Kaloty zavřete a šperky zkompletujte. A můžete vyrazit do společnosti:o)

     Další varianty:
Místo ohňovek můžete použít také skleněné perly.
Nebo použít větší velikost rokajlu, uháčkovat tři stejně dlouhé řetízky a splést je dohromady.
   

 Případně vyměňte nit za tenký měděný (ideálně 0,3mm) drátek nebo nerezový (0,2mm) a uvidíte, že výsledný šperk bude úplně jiný

 

Autor článku a fotek: Radka Fleková 

 

Komentáře