Pomeranče z fima pro náročné Šperky
  Na fimu je skvělé, že při trošce zkušenosti můžete zkusit vyrobit i reálný předmět – jako například plátky pomeranče…. mám pro vás dva návody – jednoduchý a složitější… osobně jsem začala tím složitějším… protože znáte to – proč to dělat jednodušše, když to jde složitě :-)) 
 

 U složitějšího pomeranče jsem chtěla dosáhnout struktury uvnitř jednotlivých dílků… použila jsem extrudér, do kterého jsem vykrájela kolečka ze žlutého, oranžového průsvitného a klasického oražové Fima/Prema. 

Premo i Fimo jsou stejný polymer, jen různí výrobci. A protože v současné době se firma vyrábějící Fimo slučuje s jinou firmou a je problém v dodávkách, kombinuji s Premem… 

Vytvořte váleček, stejně jako u techniky Klimt, jen použijte na protlačování nástavec s obdélníkovým otvorem.  Protlačený pásek krájejte na kousky a snažte se je rovnat tak, aby vzniklo kolečko… samozřejmě, že můžete rovnat do čtverce a pak vykrajovátkem vykrojit, ale zbytečně přijdete o spoustu materiálu. 

   

 Jak vidíte, pásek, který z extrudéru vylezl, mění barvy. Přeříznutím kolečka napůl, tak jak vidíte na fotce a otočením jedné půlky o 180st, získáte stejný základ jako při výrobě lístečku. 

Kolečko obalte bílým fimem, které jste smíchali s trochou průhledného, aby ztratilo jas. 

Pomocí prstů mačkejte, otáčejte v ruce a protáhněte do delšího válečku. Ten vytvarujte do tvaru kapky. 

   

 Snažila jsem se o co nejpřesnější podobu a tak jsem stále srovnávala se skutečným pomerančem. Bohužel jsme doma neměli v tu dobu ani jeden originál a tak jsem musela vzít zavděk obrázkem z internetu :-)) 

 

Válečky na výplň kolem sestavené základní kytičky můžete vyválet ručně, ale extrudérem si rychle a jednodušše vytlačíte váleček, který má stále stejný průměr…. 

   

 Sestavení a obalení je naprosto stejné jako u základního pomeranče. Jen jsem ještě chtěla dosáhnout takových malých teček (hrbolků) pod kůrou a tak jsem si ze všech zbytků vymačkala ještě tenší hady a namačkávala je kolem obvodu (v konečném výsledu tedy moc vidět nejsou… ale proč si nepřidělat práci navíc Wink

Neděste se ošklivých konců u válečků… vznikají vždy a je to tak správně. 

   

 První nakrojení….  váleček můžete libovolně redukovat a získávat větší či menší plátky.

Skvěle je způsob redukce vidět v tomto videu.

   

 A ještě malý tip jak využít zbytků, špatně uřízlých koleček apod.

Nakládejte je na vyválenou placku ladící barvy (klidně ji můžete vyválet ze všech smíchaných odřezků z krajů apod), přikryjte sklíčkem a přitlačte. 

     Tady je hotová placka… přiznám se, že ještě chtěla trošku přihladit… je tam pár škvírek 🙁 
   

 Vykrojeno vykrajovátkem. Dírku můžete udělat pomocí tlustého brčka.

Na tomto medailonku bych ještě ráda vyzkoušela kombinaci se zalitím povrchu pryskyřicí…. 

 

 A tady je dílo před pečením a po upečení.

Upřímně…. výsledek není tak ohromující jak jsem si při použití této složité techniky myslela… takže když jsem druhý den dělala váleček jednoudušší metodou – byl narozdíl od tohoto hotov za 5 minut… 

Ale nechám to na vás…. třeba kdyby se do extrudéru krájelo jen průhledné a neprůhledné oranžové fimo a udělaly se silnější plátky, tak by to dopadlo lépe… 

     
     
     
Komentáře