Kadaňské rohlíčky Moučníky

Proč právě kadaňské?? Vysvětlení není nijak složité – kdysi jsem si opisovala recepty od své maminky a tyhle rohlíčky jsme chtěla určitě zkusit a protože jsem ve svém sešitě měla už několik receptů na různé rohlíčky přidala jsem k nim přídavné jméno – město, ve kterém jsem jako dítě žila a kde moji rodiče bydlí dodnes…

300g mletých ořechů, 300g moučkového cukru, 2 vejce, 100g výběrové polohrubé mouky

Ze surovin zpracujeme těsto, jde to ztuha, pokud máte málo mastné ořechy, přidejte polévkovou lžíci másla nebo tuku. Po odpočinutí těsta vyválejte (nejlépe mezi fóliemi) placku cca 0,5 cm vysokou a vykrajujte rohlíčky s kulatými rohy, pečeme 20 minut na 150°C.

PS. Pokud chcete recept jen vyzkoušet, udělejte klidně poloviční dávku… z tohoto poměru je rohlíčků opravdud hodně… ale uvidíte, že napřesrok použijete recept bez úprav 🙂

 

Na upečené vychladlé korpusy nastříkáme sáčkem s ozdobnou špičkou krém, dáme ztuhnout do mrazáku a potom krém namočíme do čokolády.

Krém:250g moučkového cukru a 2 vejce ušleháme ve vodní lázni (správně ušlehaný a provařený krém poznáte tak, že je opravdu horký a má konzistenci krupicové kaše)  a potom zašleháme 200g másla a 100g nastrouhaného bílého tuku.

Necháme v lednici vychladnout a poté cukrářským sáčkem nastříkáme na upečené rohlíčky.

Dáme na cca půl hodiny do mrazáku.

Pokud si chcete zjednodušit práci, můžete zkusit Krém číslo dvě: vyšleháte jedno karamelové kondenzované Salko (nebo svaříte klasické Salko na karamel) s 200g másla. Krém necháte vychladit a poté nastříkáte stejně jako předchozí krém.

 

Dále postupujete stejně – tj. mrazák a namáčení do čokolády.

Díky tomu, že jsou rohlíčky z mrazáku ztuhlé, namáčejí se v čokoládě velice snadno, stačí jen rychle namočit do rozpuštěné čokolády…

Z počátku jsou rohlíčky hodně tuhé, ale za dva dny krásně proleží a jsou opravdu skvělé.


Vánoce 2013: malé shrnutí pro fanoušky na FB :-)) a díky za nápad použít Nutelu….

 

Komentáře